BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Yargıtay'a tepki! Özgür Özel'den şok cevap! "Bu bir darbe girişimidir, halkı bu darbeyi bastırmaya çağırıyorum

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, TİP milletvekili Can Atalay hakkındaki ihlal kararına uyulmamasına hükmetmesine CHP Genel Başkanı Özgür Özel'den sert tepki geldi. Yargıtay kararının anayasaya karşı darbe girişimi olduğunu belirterek, "Bu darbe girişimine direnmek gerekmektedir. Halkı, bu kalkışmayı da bastırmaya davet ediyoruz." dedi.

Abone ol

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye İşçi Partisinden (TİP) milletvekili seçilen Gezi Parkı davası sanığı Can Atalay'ın Anayasa Mahkemesince (AYM) verilen hak ihlali kararına ilişkin yeniden yargılanması ve tahliyesi kararına uyulmamasını kararlaştırdı. Yargıtay, hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri için de Yargıtay Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Yargıtay'ın suç duyurusu kararının ardından CHP Grubu'nu olağanüstü toplantıya çağıran CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın kararını "darbe girişimi" olarak niteledi ve vatandaşları bu darbe girişimini bastırmaya çağırdı. İşte Özel'in açıklamalarından satır başları... 

- Karar sadece Can Atalay'ı değil, Türkiye'deki tüm seçmenleri, Hatay'ı, TBMM'nin kurumsal yapısını, TBMM'nin başkanı Kurtulmuş'un başkan sıfatıyla aldığı kararları ve AYM üyelerini ayrı ayrı had bildirmeye kalkmakta ve kendilerini Meclis'in, Meclis başkanının ve milli iradenin üzerinde görmektedirler.

- Karar Meclis'e, Anayasa'ya karşı darbe girişimidir. Ve karar AYM'nin tüzel kişiliğine karşı darbe girişimidir. Görünen odur ki filler tepişirken çimenler ezilmektedir ama mesele Atalay'ın haklarının ezilmesinin çok ötesindedir.

- Aralarında tepişen Cumhur İttifakı'nın kendisidir. Kriz, MHP-AK Parti krizidir. AK Parti'nin içindeki krizlerin çatışma krizidir. AK Parti'nin de Cumhur İttifakı'nın bir bileşeninin desteklediği, şımarttığı birilerinin Türkiye Cumhuriyeti devletini bir yargı krizine, bir devlet krizine sokacak kadar ciddi bir krizdir ve buna el koymak, direnmek gerekmektedir. Halkı, bu kalkışmayı da bastırmaya davet ediyoruz.

Davanın geçmişi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Atalay'ın Gezi Parkı davası kapsamında "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 18 yıl hapisle cezalandırılmasına ve bu suçtan tutuklanmasına karar vermişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını hukuka uygun bulmuştu. Sanık Atalay, 14 Mayıs'taki 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde TİP'ten Hatay milletvekili seçilmiş, bunun üzerine avukatları "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle Yargıtaya başvuru yapmıştı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise talebin reddine hükmetmişti.