BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.388,96
HABER /  GÜNCEL

Yargıtay Başkanı'ndan önemli mesajlar

Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak Adli yıl açılış töreninde konuşuyor

Abone ol

Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, üstü kapalı şike soruşturması ve Egenekon davasıyla ilgili mesajlar verdi.

En ağır kararını tutuklama olduğunu söyleyen Kaynak, bunun için suçu işlediğine dair çok kuvvetli bir kanaat olması gerektiğini açıkladı.

Telefon dinlemelere de değinen Kaynak, kuvvetli şüphenin olması gerektiğine dikkat çekti. Hakimlere kendilerini yenileme çağrısı yapan Kaynak, yeni anayasanın bütün kesimlerce uzlaşılarak hazırlanması gerektiğini belirtti.

Adli Yıl'ın açılışı dolayısıyla Ankara Ticaret Odası Kongre Salonu'nda tören düzenlendi. Törene devletin zirvesi de hazır bulundu. İşte konuşmada öne çıkan satırbaşları:

ANALAR 'AĞLAMASIN' TEMENNİSİ

-Kahraman evlatlarımızın manevi huzurunda saygıyla eğiliyor, şehitlik mertebesine yükselen bu değerlerimize rahmet diliyorum, geleceğin, anaların ağlamadığı günler olması temennisiyle bu kıymetli evlatlarımızı yetiştiren anne ve babaları minnet ve şükran hislerimle kucaklıyor, başsağlığı ve sabır diliyorum.

-Adil yargılanma hakkını düzenleyen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. maddesi davaların makul sürede hakkaniyete uygun olarak yapılmasını öngörür.

25 MİLYON EURO TAZMİNAT

-İhlal kararları nedeniyle Türkiye, AİHM tarafından 2010 yılında 25 milyon euro civarında tazminat ödemek zorunda kalmıştır. Hızlı ve adil karar verilmesi yargının temel görevidir.

-Makul sürede yargılanma hakkı, adil yargılanmanın en önemli unsurudur. Özel hayatın gizliliği pozitif hukukumuzda en güçlü biçimde koruma altına alınmıştır.

İLETİŞİMİN DENETLENMESİ SON ÇARE OLMALI

-İletişimin denetlenmesi ancak suçun işlendiğine dair kuvvetli şüphenin bulunduğu durumlarda en son başvurulacak çare olmalıdır.

-En ağır karar ise tutuklamadır. Tutuklama için kişinin suçu işlediğine dair çok kuvvetli bir kanaat olması gerekir.

SORUN SADECE YOĞUN İŞ YÜKÜ DEĞİL

Bilgi Üniversitesi Öğretim üyesi Prof.Dr. Sibel İnceoğlu ise uzun tutukluluk sürelerinin nedenini yargılamanın uzaması olarak nitelendirilmesinİ TRT Haber'de katıldığı programda eleştirdi:

"Kaynak'ın konuşmasında belirttiği tutuklamalardaki makul süre aşımı, sanki yargılama süresinin makul süreyi aşmasıyla ortaya çıkıyormuş gibi izlenim yarattı. Yargılamanın uzun sürmesi bir sorundur, ama uzun tutukluluk süresi başka bir sorundur. Bunları eşitmiş gibi görmek yanlış olur. Her ikisi de çok ciddi bir sorundur.


YOĞUN İŞ YÜKÜ

-Tutuklama nedenleri şüphelinin kaçması, şüpheli ya da sanığı kanıtları değiştireceğine dair şüphe uyandırılması olarak sayılmıştır. Koruma tedbirlerine başvurma yetkisi kovuşturma ve soruşturma makamlarına aittir.

-Tutuklu sayısının diğer ülkelere göre fazla olmasının nedeni iş yoğunluğu gibi sebeplerle makum sürelerden bitirilmemesidir.

HAKİMLER KENDİNİ YENİLEMELİ VE ÖZGÜR DOÜŞÜNCEYE AÇIK OLMALI

-Adil bir yönetim sergileyenler uzun yaşamışlardır. eminatı olmayan hakimin bağımsız olması mümkün değildir. Hakim bağımsızlığı ve teminatı ile diğer kurumlarda çalışanlarla karıştırılmamalıdır.

-Hakimler taraflardan birine sempatiyle bakmamalıdır. Siyasi düşünce mezhep ayrımına bakmaksızın karar vermelidir. Adalet dağıtmak çok zor ve fikir çilesini gerektirir. Hakimler kendilerini sürekli yenilemeli ve özgür düşünceye açık olmalı.

-Her kararla birlikte kamuoyunun kendilerini yargıladığını bilmelidirler. Hakimin dürüst olması yeterli değildir. Dürüst görüntü sergilemeyen hakim kamuoyunda tarafsızlığını yitirmiş demektir.

KUVVETLER AYRILIĞI

-Devlet meşruiyetini halktan almaktadır. Gücün tek elde toplanması yerine birlikte çalışılması ve birbirinin denetlenmesi kuvvetler ayrılığını oluşturur. Esas olan erklerin uyumlu çalışmasıdır.

ANAYASA ÇOĞULCU OLMALI

-Referandumdan sonra yargıyı ilgilendiren maddelerinde değişiklikler yeterli olmamıştır. Toplumum beklentilerini karşılayan çoğulcu, uzlaştırıcı hak ve hukuk üstünlüğü ilkesi anlayışıyla hazırlanmalıdır.

-Yeni anayasa hazırlanırken evrensel hukuk ilkeleri gözardı edilmemelidir. Baro ve üniversitelerin görüşmelerine başvurulması gerektiği kanaatindeyiz.

BAŞKANIN ZOR ANLARI

Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak Adli Yıl açılış töreninde yaptığı konuşma sırasında zor anlar yaşadı. Konuşması sırasında su bardağına çarparak düşüren Kaynak, bir an ne yapacağını şaşırdı