BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Yargı kimin arka bahçesi olacak?

HSYK'daki atama krizine Başbakan Erdoğan sert çıktı. HSYK'yı tezgah kurmakla eleştiren Erdoğan ağır konuştu.

Abone ol

Başbakan Erdoğan HSYK toplantısında yaşanan atama krizine Kocaeli'nden katıldı. HSYK’nın istediği mahkemeye istediği üyeyi atadığını söyleyen Erdoğan HSYK'nın kurduğu tezgahın bozulmasını istemediği için de değişikliğe karşı çıktığını söyledi.

Erdoğan, "HSYK'nın yapısı değişiyor. Kast sistemi kapalı devre sistemine son veriliyor. Şu an da HSYK çalışmalarına ara verildi. Niye? İdeolojik yaklaşımlar devreye giriyor. Bir anda bir mahkemenin tamamını lağvedip oraya istediklerini getiriyorlar. Bundan vazgeçin. Tezgahı kurmuşlar tezgah bozulmasın istiyorlar” dedi.

“Bu ülkeyi biz mi Danıştay mı yönetiyor” diye soran Erdoğan yargının Ak Parti’nin arka bahçesi olacak yönündeki muhalefetin eleştirilerine ise, “Yargı bundan sonra milletin arka bahçesi olacak” karşılığını verdi.

Erdoğan muhalefete de sert çıktı. Ekonomideki olumlu gelişmelerden bahseden Erdoğan, geçmiş iktidarları nankörlük yapmakla suçladı. Erdoğan, “Biz bunların iktidarında tuvalete gidişin bedelini gördük. 1 milyona tuvalete gidiyorduk. Sizin millete bakacak yüzünüz var mı?” diye sordu.

12 Eylül’de yapılacak Anayasa değişikliğinin ilk adım olduğunu anlatan Erdoğan buradan aldıkları güçle kapsamlı bir Anayasa için de harekete geçeceklerini duyurdu.

Erdoğan Körfez depreminin yıl dönümünde Kocaeli’nde vatandaşlara seslendi. Erdoğan’ın ilk gündemi ekonomiydi. Erdoğan ekonomideki gelişmelerle ilgili şunları söyledi:

MİLLETE BAKACAK YÜZLERİ YOK: Biz bunların iktidarında tuvalete gidişin bedelini gördük. 1 milyona tuvalete gidiyorduk. Eskiden 1 liradan gidiyorduk. Sizin millete bakacak yüzünüz var mı? Bol bol karşılıksız para bastılar. Bunun adı modern hırsızlıktır.

NANKÖR OLMA NANKÖR: Mayıs ayında işsizlik geçen yıla göre 2.6 puan düştü. 3 ay önce yüzde 10'a düşeceğiz dedik. Dünyada işsizlik artıyor biz de azalıyor. Nankör olma nankör, insaflı ol.

BİDON KAFALI DİYENLER KAYBEDECEK: Dünyada büyümede 4. AB'de birinciyiz. Felaket tellalları neden sesiniz çıkmıyor. Biz teğet geçecek dediğimizde dalga geçenler yazıp çizenler şimdi nerede. İşsizlik yüzde 10'lara gerilecek dediğimizde burun kıvıranlar şimdi neredesiniz. Biz söylediğimiz sözün arkasındayız. Mevlana, “Herşeye doğru demek ahmaklıktır, her şeye yanlış demek de zorbalıktır” diyor. Ülkem ve milletim kazanacak. Kaybeden çeteler, mafya, hukuksuzluk olacak. Milleti aşağılayanlar kaybedecek. Milletime göbek kaşıyanlar bidon kafalı diyenler kaybedecek.

BU DEĞİŞİKLİK YENİ ANAYASA İÇİN ADIM

Erdoğan yapılan Anayasa değişikliğinin 2011 seçimlerinden sonra yapılacak kapsamlı bir Anayasa değişikliğinin de ilk adımı olacağını söyledi. Erdoğan, “12 Eylül daha kapsamlı bir değişiklik için adım olacak. Bu yaptığımız değişiklik herşey değil. Bu 2011 genel seçimlerinde bu başarıyı farklı kazanacağız. Daha güçlü geleceğiz. İnşallah o zaman bu değişiklik Anayasanın geneli üzerinde yapacağımız değişikliğin kilidi olacak” dedi.

KEDİ YETİŞEMEDİĞİ CİĞERE MUNDAR DER

Referandum mitinglerinde muhalefet partilerine sert sözlerle yüklenen Erdoğan bu tavrını Kocaeli’nde de sürdürdü. Erdoğan CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun türbanı biz çözeriz sözlerine şu yanıtı verdi:
“411 sendromu yaşadık biz. Başörtülü kızlarımız üniversiteye rahat gitsin diye. 411 oyla geçti. Şimdi anamuhalefetin lideri başörtüsü meselesini ben hallederim diyor. Dürüst ol dürüst ol. Samimi ol. Anayasa mahkemesine bu 411'i kim götürdü. Onun altında imzan var mıydı? Yoksa o zaman da ölü müydün. Diyor ya Dersim katliamında ben doğmamıştım. İşlerine gelmediğinde ya ölüler ya doğmamış. Kedi yetişemediği ciğere ne der mundar der.”

HÜRRİYET’E KAOS'A KALKAN 411 EL ELEŞTİRİSİ

Erdoğan MHP'lilere de seslendi. Türban değişikliğini birlikte getirdiklerini hatırlatan Erdoğan, “Şimdi nasıl CHP ile birlikte olursun” diye sordu. Hiçbir zaman bir araya gelemeyen MHP, CHP, BDP, YARSAV ve medyanın yan yana duruşuna anlam veremediğini söyleyen Erdoğan isim vermeden Hürriyet gazetesine yüklendi. Erdoğan, “O 411 oy çıktığında... "Kaosa kalkan 411 el” diyenler. Nasıl Meclis'in aldığı kararı kaos gösterirsin. Senin özgürlüklere saygın bu mu? Şimdi bu değişikliklerle hak ve özgürlükler konusunda en geniş alan doğuyor. Çocuklarımızın geleceğini oylayacağız” dedi.

TÜİSAD-TOBB'A MESAJ

Erdoğan isim vermeden Anayasa değişikliğiyle ilgili destek açıklaması yapmayan TOBB ve TÜİSAD’a da çattı. Erdoğan, “Anayasa değişikliğine herkes darbe anayasası değişmeli diye destek verdi. Ama dün darbe anayasası diyenler bugün sesini çıkarmıyor. Benim de garibime giden bu. Bu seçimde bir darbe anayasasından yana olanlar bir de milletin anayasasından yana olanlar var” dedi.

MUHTAR OLAMAZ DİYENLER NEREDE?

Aydın’da “beyaz elbisemizle yola çıktık” sözleriyle gündem olan Erdoğan bu açıklamalarını Kocaeli’nde de sürdürdü. Erdoğan, “Sen Menderes'in sonunu bilmiyorsun diyen bir muhalefet var bu ülkede. Biz yola beyaz elbisemizi alarak yola çıktık. Biz biliyoruz ki herkes ölümü tadacak. Kimi neyle korkutuyorsun. Başarı korkuyu korkutmaktadır. Bizi bunlarla ürkütemezsiniz. Sizler bize muhtar bile olamazsınız dediler. Nerede bunu diyenler” diye sordu.

BU ÜLKEYİ BİZ Mİ DANIŞTAY MI YÖNETİYOR?

Erdoğan’ın konuşmasında en sert tepkiyi ise yüksek yargı aldı. 23-24 kez alınan bir il müdürünün yargı kararıyla iade edildiği örneği veren Erdoğan, “Bu ülkeyi siz mi biz mi yönetiyoruz. Milletin karşısına Yargıtay mı Danıştay mı geliyor biz mi geliyoruz. Yargı bundan sonra milletin arka bahçesi olacak” dedi.

HSYK TEZGAHI BOZULMASIN İSTİYOR

HSYK’daki atama kriziyle ilgili Erdoğan’ın yorumu ise şöyle oldu:
"HSYK'nın yapısı değişiyor. Kast sistemi kapalı devre sistemine son veriliyor. Şu an da HSYK çalışmalarına ara verildi. Niye? İdeolojik yaklaşımlar devreye giriyor. Bir anda bir mahkemenin tamamını lağvedip oraya istediklerini getiriyorlar. Bundan vazgeçin. Oraya biz atama yapmayacağız. Meclis'le alakası yok. Kocaeli, Van'daki hakim ve savcılar oy kullanacak. Bunlar hakim ve savcı arkadaşlarına güvenmiyor. Çünkü Çünkü tezgahı kurmuşlar tezgah bozulmasın istiyorlar.”