BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,69
ALTIN 2.409,40
HABER /  GÜNCEL

Yargı Cargille devam dedi

Bursa Valilliği'nin itirazı üzerine Bursa 1. İdare Mahkemesi, ''yürütmeyi durdurma'' kararı verdi.

Abone ol

Cargill'in, yargı kararları doğrultusunda, Bursa Valiliğince 20 Ekim'de Bursa'nın Orhangazi ilçesindeki mısır işleme tesisinin faaliyeti durdurulmasına yaptığı itiraz üzerine, Bursa 1. İdare Mahkemesinin, ''yürütmeyi durdurma'' kararı verdiği bildirildi. Cargill Türkiye'den yapılan yazılı açıklamada, Cargill Orhangazi Mısır İşleme Tesisi'nin üretim faaliyetinin, ''dava konusu dahi yapılmamış izinlerinin idari bir kararla askıya alınması sonucu'' 20 Ekim tarihinde durdurulduğu hatırlatıldı.

Şirketin, söz konusu idari işlemin iptali için açtığı davada, Bursa 1. İdare Mahkemesi'nin 30 Kasım tarihinde, ''Üretim faaliyetinin durdurulmasının hukuken yanlış olması nedeniyle'' yürütmenin durdurulması yönünde ara karar aldığına işaret edilen açıklamada, yargı kararına göre, Orhangazi tesisinin üretim faaliyetine yeniden başlayabilmesi için hukuki zemin oluştuğu, Bursa Valiliğinin alınan kararı uygulaması ile tesisin yeniden üretime geçeceği kaydedildi. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Cargill'in Orhangazi'deki faaliyetinin hukuki herhangi bir aykırılık taşımadığını ortaya çıkaran bu gelişme, ülke ekonomisine ve çevresine bu denli katkıları olan ve tamamen idarenin verdiği yasal izinlerle kurulup faaliyetini 7 yıldır sürdüren işletmemiz, Cargill çalışanları, Türk çiftçisi, tedarikçilerimiz ve müşterilerimizden oluşan binlerce aile adına son derece sevindiricidir. Her zaman ifade ettiğimiz gibi Türk Yargısına güvenimizi hiçbir zaman kaybetmedik ve haklılığımızın ortaya çıkacağına inandık. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk idaresinin ve yargısının kararlarına harfiyen uyacağımızı belirtmek isteriz.''

Bu arada, daha önce Cargill'le ilgili açılan 6 iptal davasında davacı konumunda olan Bursa Barosu'nun da aralarında bulunduğu bazı meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin, Cargill'in Bursa 1. İdare Mahkemesinde açtığı davaya, davalı Bursa Valiliği'nin yanında ''müdahil'' olarak katılma talebinde bulunduğu, ancak mahkemenin ara kararında bu talebi oy çokluğuyla reddettiği öğrenildi.

MAHKEMENİN ARA KARARI
Bursa 1. İdare Mahkemesinin kararında, Cargill'in başvurusu üzerine yapılan incelemede, davacı şirketin söz konusu faaliyeti için daha önce düzenlenmiş olan ''gayri sıhhi müesseleler açılma'' ve ''iş yeri açma ve çalıştırma'' ruhsatlarının iptal edilmesi veya askıya alınması konusunda davalı idarece alınmış herhangi bir karar olmadığının anlaşıldığı belirtiliyor. Karar metninde, şu görüşler yer alıyor:

''Bu durumda iş yerlerinin açılmasına ve çalıştırılmasına esas yasal dayanak oluşturan, davacı şirkete ait 'gayrisıhhi müesesseler açılma'' ve ''iş yeri açma ve çalıştırma'' ruhsatları iptal edilmediği sürece, işletme faaliyeti durdurulamayacağından dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı asıl olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Bölge İdare Mahkemesine itiraz yolu açık olmak üzere 30 Kasım 2006 tarihinde oy birliğiyle karar verilmiştir.''