BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.447,85
HABER /  SAĞLIK

Yaramaz çocukla nasıl baş edilir?

Yaramaz çocukla nasıl baş edilir sorusuna yanıt arayanlar elmaelma.com anne-çocuk yazarı Deniz Temur'un önerilerine kulak verin deriz.

Abone ol

Çocuğunuzun yaramaz olmasından şikayet mi ediyorsunuz? Yaramaz bir çocukla nasıl baş edeceğinizi bilmiyor ve yardıma mı ihtiyacınız var? İşe kendinizi analiz ederek başlayın deriz. elmaelma.com anne çocuk yazarı Deniz Temur, yaramazlık diye nitelendirilen bir çok davranışın aslında çocukların sağlıklı gelişim gösterleri olduğunu, ailelerin çocuklardan beklentilerini gözden geçirmelerini önerdi. İşte bir kaç basit öneri...

"Çocuğunuzun yaramaz olduğunu düşünüyorsanız ve onunla baş etmenin yolunu arıyorsanız işe kendinizi analiz ederek başlayın derim. Gerçekten çocuğunuz yaramaz mı yoksa sizin beklentileriniz mi çok yüksek buna doğru şekilde karar vermeniz şart. Eğer çocuğunuzun oyuncaklarını dağıtmasından, koşmasından, sürekli bir yerleri karıştırmasından şikayet ediyorsanız bunların yaramazlık değil sağlıklı gelişim göstergeleri olduğunu kabul edin. Gelişme çağındaki her çocuk fiziken hareket etme güdüsüne sahiptir ve bunu her koşulda gerçekleştirmek için içsel bir dürtü hisseder. Aynı şekilde oyuncaklarıyla oynamak, onları sergilemek ve yeni deneyimler kazanmak için sürekli çevreyi keşfetmek ister.

ÖZGÜRLÜK ALANLARINI OLUŞTURUN

Bu tip davranışlarda aile çocuğa özgürlük alanları tanımalı ve gelişimi desteklemelidir. Yapılabilecek en iyi şey ise çocuğa sınırlar çizmek ve bu sınırların nedenleri konusunda ona açıklama yapmaktır. Mesela güvenli olmayan bir sokakta koşması yerine ona parkta yada bahçede koşabilme seçeneği sunun. Yada oyuncaklarının tamamı yerine bir kısmıyla oynaması tavsiyesinde bulunun. Yaramaz deyip kenara çekilmek yerine onunla süreçlere dahil olup gelişimini destekleyin."

Kaynak: elmaelma.com