BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Yaralı Azeri askerler Türkiye’de

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, “Önümüzdeki günlerde de gerekirse tabii ki yine hastalar getirilecek Azerbaycan’dan. Bu iki ülke arasınd...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, “Önümüzdeki günlerde de gerekirse tabii ki yine hastalar getirilecek Azerbaycan’dan. Bu iki ülke arasındaki dostane ve kardeşçe ilişkinin de doğal bir göstergesidir” dedi.
Azerbaycan ve Ermenistan arasında başlayan sınır gerginliği kaynaklı çatışmalarda yaralanan 3 Azeri asker TİKA ve Sağlık Bakanlığı’nın işbirliğiyle özel ambulans uçakla Türkiye’ye getirildi. Tedavileri Ankara’da devam edecek olan askerleri Ankara Esenboğa Havalimanında Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Sağlık Bakanı Yardımcısı Agah Kafkas, TİKA Başkanı Serdar Çam, Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Faig Bagirov ve Genel Kurmay Başkanlığı Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Tuğgeneral Ertuğrul Gazi Özkürkçü karşıladı. Azeri askerlerden Elvin Askerov ve Serhan Tahirzade’nin tedavisi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesinde, Adalet Memmedov’un tedavisi ise Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi’nde devam edilecek. Yaralı askerlere bir Azeri doktor ve bir de refakatçi eşlik edecek. Özel uçaktan indirilen hastaları karşılayan İşler, yaralılara şifalar diledi. Yaralılar ambulanslarla hastanelere götürüldü.

“FİLMLERDE İZLEMİŞ OLDUĞUMUZ GÖRÜNTÜLERİN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE GERÇEK OLDUĞUNU GÖRMEK HEPİMİZİ İFTİHARLANDIRDI”
Azeri askerlerin Türkiye’ye getirilmesine ilişkin Başbakan Yardımcısı İşler, “Az önce Azerbaycan’dan yaralı 3 askerimizi getirdik. Onları ambulanslarla iki tanesini Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi’ne, diğerini ise Ankara Eğitim Araştırma Hastanesine gönderdik. Bence öncelikle yaralı askerlerimize geçmiş olsun diyorum. Acil şifalar diliyorum. Az önce ülkemiz adına gurur verici bir tabloyu birlikte yaşamış olduk. Geçmişte bu tür görüntüleri biz filmlerde izliyorduk. O filmlerde izlemiş olduğumuz görüntülerin Türkiye Cumhuriyetinde gerçek olduğunu görmek hepimizi iftiharlandırdı, gururlandırdı. Mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

“YARALI ASKERLERİMİZ TİKA İŞBİRLİĞİYLE BUGÜN BURAYA GETİRİLDİLER”
Türkiye’nin bütün mazlum, mağdur coğrafyalara TİKA vasıtasıyla, Kızılay’ı ile AFAD’ı ile yardım elini uzattığını hatırlatan İşler, şunları kaydetti:
“Yaralı askerlerimiz TİKA işbirliğiyle bugün buraya getirildiler. İnşallah en kısa zamanda tedavileri yapılıp ülkelerine gönderilecekler. Tabii Azerbaycan’da yaşanan çatışmalar bizleri üzmekte. 31 Temmuz’dan itibaren süren çatışmalar bulunmakta. İki taraftan ölen yaralanan askerler var. Bu Karabağ sorununun biran evvel çözülmesi gerekmektedir. Bu çatışmaların temelinde olanda budur. Dolayısıyla biz Türkiye olarak bu sorunun biran önce çözülmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyor. MİNSK grubunun da üyesiyiz Türkiye olarak. Bu Güney Kafkasya’da bu sorun çözülmeden barışın, huzurun gelmeyeceği herkesinde malumudur. Bu yaşanan olaylarda bu sorunun biran önce çözülmesini gerekli kılmaktadır. Umarım uluslar arası camia gerekli çabayı ve gayreti gösterir ve bu Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki işgal sorununun sonlandırılmasına yardımcı olur. Bu çözülmeden de o coğrafyaya huzurun gelmeyeceği ve aynı zamanda komşu ülkelerde de sıkıntılara yol açacağı muhakkaktır. Biz bu sorunun biran önce çözülmesini temenni ediyoruz. Ülke olarak da çözülmesi için büyük gayret sarf ediyoruz. Malumunuz Azerbaycan ile Türkiye iki devlet tek millet. Biz Azerbaycan’daki kardeşlerimizin her zaman yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Sayın Başbakanımızın zaten doğrudan sayın İlham Aliyev ile görüşmeleri oldu. Buraya gelmeden öncede ben kendisini bilgilendirdim. Kendisi de yakinen bu konuyu takip etmemiz talimatını bize verdiler. Kendisi de yaralılara acil şifa dileklerini iletti. Dolayısıyla iki ülke arasındaki kardeşçe ilişkiler, dostane ilişkiler devam etmekte ve bundan sonrada devam edecek.”

“BU ÇATIŞMALARIN DURMASINI TEMENNİ EDİYORUM”
İşler yaralıların Ankara’ya getirilmesinde emeğe geçenlere teşekkür ederek, “Son 1 ay içerisinde Azerbaycan ile sağlık alanında yapmış olduğumuz ilişkiye batığımız zaman 3 vaka var. Birincisi İran’daki Türklerin fahri lideri Cevat Hamet Profesör, onun buraya getirilmesi mümkün olmadı. Oraya doktor heyeti gönderdik. Bakü’de tedavisini yaptırdık. İkincisi ise daha önceki eski İmar Bakanı Emil Ahadov rahatsızdı Türkiye’ye getirildi ve tedavisi 3 ay sürdü. Tedavisi tamamlandıktan sonra da Türkiye’den Azerbaycan’a gönderildi. Şimdi de bu 3 yaralı askerimizi getirdik. Bu üç vaka son 1 ay içinde gerçekleşti. Dolayısıyla iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin bir göstergesi olarak ben düşünüyorum. Buradan bütün Azerbaycanlı kardeşlerimize saygılarımızı hürmetlerimizi iletiyorum. Bu çatışmaların durmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

“HERKESE EŞİT MESAFEDEYİZ AMA ELBETTE Kİ AZERBAYCAN’IN AYRI BİR YERİ VAR”
Bundan sonrada Azerbaycan yaralıların gelip gelmeyeceğine ilişkin ise İşler, “Talebin nereden gediği çok önemli değil. Bizim zaten Bakü’de koordinasyon ofisimiz var. Karşılıklı görüşülüyor. Gerekli müdahalelerde anında bulunuluyor. Önümüzdeki günlerde de gerekirse tabii ki yine hastalar getirilecek Azerbaycan’dan. Bu iki ülke arasındaki dostane ve kardeşçe ilişkinin de doğal bir göstergesidir. Biz bütün bu ülkemize yakın coğrafyadaki mağdur mazlum insanlarla ilgileniyoruz. Şuan Azerbaycanlı kardeşlerimizi getirdik. Mısır’da görüşmeler devam ediyor. Gazze’deki yaralıları getirme çabası gayreti içerisindeyiz. Daha önce 2 tane hastayı getirdik. Şuan gerekli izinler alınamadığı için Mısır’da bulunan Gazzeli yaralıları henüz Türkiye’ye nakledilemedi. Onlarında işlemleri tamam olduğu zaman onlara da yardım eli uzatıyoruz. Keza Irak’taki Türkmen kardeşlerimizle yakından ilgileniyoruz. Herkese eşit mesafedeyiz ama elbette ki Azerbaycan’ın ayrı bir yeri var. İki devlet tek milletiz. Böyle olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“BUGÜNE KADAR ÇATIŞMALAR MUHTELİF İSTİKAMETLERDE DEVAM EDİYOR”
Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Bagirov ise, “Bugün Azerbaycan ile Türkiye arasında olan kardeşliğin ve dostluğun bir örneğine şahit olduk. Son günlerde Azerbaycan’ın Ermenistan cephe hattında baş veren hadiseler neticesinde yaralanmış 3 askerimiz Türkiye’ye getirilmiş. Ben bu hadisenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese Azerbaycan hükümeti adına teşekkür ediyorum” dedi.
Son durumla ilgili ise Bagirov, “Bugüne kadar çatışmalar muhtelif istikametlerde devam ediyor. Azerbaycan 14 şehit vermiş ve umarım ki yakın zaman içerisinde bu çatışmalar sona erecek. Sonunda da Azerbaycan’ın işgal altında olan toprakları azat olacak” diye konuştu.

“YARALILARDAN BİR TANESİNİN GENEL DURUMU KÖTÜ ŞUURU KAPALIYDI”
Getirilen yaralı askerlerin sağlık durumlarına ilişkin bilgi veren Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar ise şunları söyledi:
“Şuan için Azerbaycan’dan 3 yaralıyı tahliye etmiş durumdayız. Yaralılardan bir tanesinin genel durumu kötü şuuru kapalıydı. İki tanesinin genel durumu daha iyiydi. İki taneden bir tanesinin sağ bacağında alt kısmından kesilmiş, diğerinde de karın içi yaralanma mevcuttu. İçlerinden bir tanesinin hayatı tehlikesi var. Diğer iki tanesi göreceli olarak daha iyiler. İnşallah sağ salim ülkelerine göndereceğiz. Durumu kötü olanın bir tanesinin göz travması var. Gözü cerrahi müdahale ile alınmış bir hasta. Aynı zamanda o hasta menenjit ve beyinden karına cerrahi işlem uygulanmış. Genel durumu kötü olan o hastamız.”
(İHA)