BIST 10.267
DOLAR 32,25
EURO 34,79
ALTIN 2.413,85
HABER /  SAĞLIK

Yapay böbreğe ilk adım!

Uzmanlar kalp, akciğer ve karaciğerde kullandığı teknikle yapay böbrek üretmeyi başardı ve farelerde denenen böbrek başarılı sonuç verdi.

Abone ol

Bilim insanları ilk kez laboratuvar ortamında böbrek üretmeye doğru ilerlemeye başladı.

Biyomühendislik yöntemiyle kalp, karaciğer ve akciğer parçaları üreten uzmanlar yine aynı yöntemi kullanarak böbrek üretmeye çalışıyor.

ABD'li bilim insanları eski böbreği alıp onu eski hücrelerinden arındırdı ve o böbrek bir petek gibi iskele şeklinde kaldı. Sonra hastalardan alınan hücrelerle yeniden inşa edildi.

Sonra organlar 12 günde bir bioreaktörün içinde oksijen ve besinlerle beslenerek üretildi. Bu zaman sürecinde tohumlanan hücreler büyüdü ve yayıldı. Laboratuvardaki test üretilen böbreğin kanı filtre ettiği ve idrar ürettiğini gösterdi.

FARELER ÜZERİNDE DENENEN BÖBREK ETKİLİ SONUÇ VERDİ

Yaşayan farelere nakledilen böbrek idrar üretmeye devam etti ve kanama veya pıhtılaşma yaptığına dair de bir bulguya rastlanmadı.

Massachusetts General Hospital'den Dr. Harald Ott, Nature Medicine dergisindeki makalesinde çalışmanın bugün böbrek bağışı bekleyen binlerce insana umut olabileceğini söyledi.

Uzmanlar şimdi insan ve domuz böbreklerinden sadeleştirilmiş hücreler için teknoloji geliştirmeye çalışıyor. Uzmanlara göre farede üretilen organın performansının çok daha düşük olduğunu söylüyor.

Dr. Ott ileride geliştirilecek hücre türünün daha fonksiyonel olabileceğini belirtiyor. Dr. Ott'a göre bu çalışma yapay böbrek üretilebileceğini göstermesi açısındsn önemli.