BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,84
ALTIN 2.441,50
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Yalçın Akdoğan Erdoğan'ı böyle anlattı

Muhalefetin 'otoriter' diye nitelediği Erdoğan'ı yakın çalışma arkadaşı Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan anlattı.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, cumhuriyet tarihine damga vurduğunu söylediği Erdoğan'ı "Böyle bir liderle çalışmak, onun yanında olmak, tarihin yazılmasına şahit olmak bu başlı başına onur verici bir şeydir. Böyle baktığımızda çok şeyler de öğrendim." sözleriyle anlattı.

Akdoğan ayrıca "Tayyip Erdoğan, muhalefet tarafından otoriter, kimseyi dinlemeyen bir kişi gibi yansıtılmaya çalışılıyor ama öyle değil" açıklamasını yaptı.

Akdoğan, TV Net'te yayınlanan "İkiz Aynası" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Uzun süre baş danışmanlığı yaptığı ve Erdoğan'ı sağ kolu olarak nitelelen Akdoğan, Erdoğan'ın bilinmeynenlerini paylaştı.

ÇOK ŞÖYLER ÖĞRENDİM

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uzun süre yakın çalıştıklarını ve bundan büyük onur duyduğunu dile getiren Akdoğan, şunları söyledi:

 "Tayyip Erdoğan gibi bir lider kolay gelmez, yetişmez. Bence Cumhuriyet tarihine damgasını vuran birkaç kişiden biridir, tarih bunu sonradan yazacak değil şu anda da öyledir. Böyle bir liderle çalışmak, onun yanında olmak, tarihin yazılmasına şahit olmak bu başlı başına onur verici bir şeydir. Böyle baktığımızda çok şeyler de öğrendim."

BEN YAZAMADIKLARIM DİYE BİR KİTAP YAZMAK İSTERDİM

"Onlarca yıl yaşanabilecek olayları, biz birkaç yılda yaşadık. Belki birçok hükümetin başına gelmeyecek şeyler AK Parti Hükümetinin başına geldi" ifadesini kullanan Akdoğan, bunların hepsinin kitap olarak yazılması, film olarak çekilmesi gereken işler olduğunu söyledi.

Kendisinin bunları yazıp yazmayacağının sorulması üzerine Akdoğan, "Ben 'Yazamadıklarım' diye bir kitap yazmak isterdim herhalde" dedi.

Akdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanımız bazen kızıyor, 'sen süreçlerle ilgili çok kitap yazmadın' diye, haklı da. Ben epey o süreçlerde vakanüvis gibi not tutan da kişiydim. Bunların bir kısmını biz kitap olarak yayınladık. Bütün bu 13 yılda yaşanan her şey kitaplaştırılamadı. Şu anda arkadaşlarımız bunlarla ilgili çalışıyor. Bunların hepsi tek başına bir hadise, ele alınması gereken şeyler. Bunların çoğunu yaşayan, arka planını bilen kişi olarak da bir şekilde bunların kayda geçirilmesi lazım. İleride inşallah olur" diye konuştu.     

ERDOĞAN SAATLERCE DİNLER

"Özellikle lider olarak Erdoğan nasıl çalışır, nasıl prensip sahibidir, ondan kendi liderliğiniz açısından ne almışsınızdır" sorusuna Akdoğan, "Tayyip Erdoğan Cumhuriyet tarihinin en önemli liderlerinden bir tanesidir. Bu kadar büyük bir başarı varsa bu tesadüf değildir" cevabını verdi.

Ortada büyük bir siyasi başarının olduğunu ve bunu herkesin kabullenmesi gerektiğini belirten Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Muhtar bile olamaz denilen bir kişi cumhurbaşkanlığı makamına geldiyse, bu süreçleri yönettiyse, bu kadar büyük bir siyasi hareket çıkarttıysa, dünya lideri gibi bir pozisyona geldiyse, o siyasi hareket kendisinden sonra bu geçiş sürecini başarıyla tamamladıysa bu Tayyip Erdoğan'ın liderlik başarısıdır. Böyle baktığımızda 'bir liderde olması gereken özellikler nelerdir' diye kitap yazsanız, Tayyip Erdoğan'ın birçok özelliğini orada görmek mümkündür." 

Akdoğan, "Tayyip Erdoğan, muhalefet tarafından otoriter, kimseyi dinlemeyen bir kişi gibi yansıtılmaya çalışılıyor ama öyle değil" diyerek, şunları kaydetti:

"Tayyip Erdoğan, müthiş dinleme kabiliyeti olan bir kişidir, saatlerce dinler. Gezi olaylarından sonra bir sürü gruplar geldi eylemlere karışan, sabahlara kadar herkesi dinledi. Kimliği, sıfatı ne olursa olsun. Bu ekibi açısından da öyledir. Bir kere çok çalışkan bir insandır, bu liderlerde önemli bir özelliktir. Üst kattan alt kata inmeyen, uçağa binmeyen, hiçbir iş yapmayan liderler var. Şehit olan savcımızın cenaze törenine bile gelmediler. 13 yıl Tayyip Erdoğan ile çalıştım, bir tane kötü söz duymadım."

LİDERLİK İSTEMEKLE OLUNACAK BİR ŞEY DEĞİL

Akdoğan, 17 Aralık olaylarına hiçbir liderin dayanamayacağını ifade ederek, "Ya bırakıp kaçarlardı, giderlerdi. Psikolojik olarak bu yaşanan hadiselerle baş etmek, düşünün, son derece haklısınız, sizinle, ailenizle ilgili iftiralar atılıyor, kumpaslar kuruluyor, tertipler yapılıyor" diye konuştu.

Bir insanoğlunun, bunlara tahammül gösterebilmesinin, psikolojik olarak kaldırabilmesinin çok zorluğuna işaret eden Akdoğan, bunlara dayanabilmenin, dik durabilmenin, milleti için yaşayabilmenin, hedefe kitlenebilmenin, önemli liderlik özellikleri olduğunu vurguladı.

Akdoğan, "Biz de ister istemez, bunlardan bir nebze de istifade etmişizdir, etkilenmişizdir diye ümit ediyoruz" diye konuştu.

Liderlik konusunda "Bu istemekle olunacak bir şey değil. Bu biraz Allah vergisi de bir şey. İnsanların sevgisini kazanmak, gönlüne girmek, bu çok istemeyle olabilecek bir şey değil" ifadelerini kullanan Akdoğan, bunun başka bir ilişki biçimi olduğunu söyledi.

O muhabbetin, sevginin gönüllere düşmesinin kolay olmadığına işaret eden Akdoğan, "Bunu da çok fazla lider başarabilmiş değildir. Yani milletin adamı olmak, bizim afişlerde vardı ya, milletin adamı olmak" değerlendirmesinde bulundu.

KENDİSİ NEDEN CİDDİ DURUYOR?

Akdoğan, kendisinin "ciddi duruşuyla" ilgili bir soruyu yanıtlarken de bunun iki sebebi bulunduğunu belirterek, "Gerçekten öyle olabilirim yani insanın fıtratı, karakteri. Yani ciddi, soğuk duran, bundan dolayı da bazen insanların gıcık kaptığı bir profil görüntüm var. Bunu yadsıyamam ama çok öyle değilim" dedi.

Bunun diğer nedeninin de ilgilendiği işlerle alakalı olduğunu anlatan Akdoğan, şöyle devam etti:

"Ben medyaya çıktığımda daha çok tabii terör vs. başka birtakım sıkıntılı konuları konuştuğumuz için, tebessüm edilecek konular değil bunlar. Öyle olunca da hep soğuk yüzümüzle ekranlara çıkmış oluyoruz. Biraz fıtratta var biraz konular da soğuk olunca böyle soğuk, ciddi bir adam görüntüsü oluyor. Bu çok öyle olmamakla birlikte, tabii biraz görüntünün de doğruluğu var. Ama bu eskiden de böyleydi. Yani bulunduğum pozisyonlar beni değiştirmiş, bana bir şey katmış değil. Zaten çok eskilerde de nasıl bir adamsam, dergicilik yaparken de bürokrasideyken, danışmanken, şimdi de aslında aynı kişiyim. Bir de bizim özel hayatımız kalmadı. İnsanlar bunu yumuşatacak bir şeyler yaparlar, kimi golf oynamaya gidiyor, kimi arkadaşlarıyla buluşuyor, başka şeyler yapıyor. Bizim hayatımızda böyle bir hayattan zevk alacak, keyif alacak, böyle bir özel yaşantımız yok. Özel yaşantımız olmayınca iş üzerinde durunca böyle soğuk bir adam çıkıyor ortaya."

ESKİDEN DAHA KÖTÜYDÜ

Yalçın Akdoğan, "ailesiyle görüşüp görüşemediğine" ilişkin soru üzerine de "Şu anda aslında daha iyi, eskiden daha kötüydü. Gecemiz gündüzümüz yoktu. Başbakanımızın o dönemde çok fazla seyahatleri olurdu. Biz sabah kalktığımızda düşünürdük, burası acaba neresi, bir yerde kalktık ama" ifadelerini kullandı.

Artık kendi programlarını yaptığını dile getiren Akdoğan, işi gereği Ankara'da daha fazla kaldığı için akşamları ailesine daha çok zaman ayırabildiğini söyledi. Bebeğinin, uyarken görse bile, tüm stresini aldığını belirterek, "Bir masumiyet, tamamen hayatınızı değiştiriyor, anlam katıyor" dedi. 

"Hayattan koptuğunuzu hissediyor musunuz" sorusunu Akdoğan, siyasetçilerin hayatını,  "Bizim yaşadığımız hayat hayat değil" diye tanımladı. Akdoğan, "Akşam arkadaşlarla buluşup, bir çay içip, sohbet etmenin ötesinde yaptığımız bir şey yok" diye yanıtladı.  

Akdoğan, "Siyaset üstü bir şekilde davrandığınız, gevşediğiniz bir alan var mı, sadece ev mi" sorusuna "Evde de ben böyleyim, evde de başka bir karaktere bürünmüyorum" yanıtını verdi.

HAYATIN HER ANINDA ÖLÇÜLÜDÜR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hayatına da o ciddiyetin yansıdığını belirterek, "Bazı insanlar vardır, liderliği rol olarak yaparlar. Diyelim ki toplantıda, iş sırasında o rolü oynar, ciddidir. Birazdan olmayacak laflar edebilir, çok farklı davranabilir. Mesela öyle değildir Cumhurbaşkanımız da. Son derece ölçülüdür, hayatın her anında" diye konuştu