BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Yabancıya mülk satışına yeni formül

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yabancılara mülk satışında Anayasa Mahkemesi’nden dönen maddeleri yeniden düzenleyerek, Meclis'e sunacak. İşte yeni formül ayrıntıları?

Abone ol

Yabancıya mülk satışına ‘yeni formül’ buldular

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yabancılara mülk satışında Anayasa Mahkemesi’nden dönen maddeleri yeniden düzenleyecek tasarının kısa sürede TBMM’ye gönderilmesi için harekete geçti. Yabancı uyruklu gerçek kişilere arsa satışında 10 bin metrekare, şirketlere ise 50 bin metrekare sınırı konulacak.

YABANCILARA mülk satışı konusunda aylardan beri askıda duran düzenleme, nihayet hayata geçiriliyor. Hükümet, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği maddeleri, uyarıları da dikkate alarak yeniden düzenledi. Yabancı kişiler en fazla 10 bin, yabancı şirketler ise 50 bin metrekare arazi satın alabilecek. Anayasa Mahkemesi, CHP’nin başvurusu üzerine yabancılara mülk satışına ilişkin yasanın 19. maddesini iptal etmiş ve yeni düzenleme için hükümete üç ay süre vermişti. TBMM’de Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile görüşen AKP milletvekilleri ve belediye başkanları yapılacak düzenlemenin geciktirilmemesini istedi. Unakıtan, imzaya açılan tasarının en kısa sürede TBMM’ye gönderileceğini söyledi. Düzenleme şu maddelerden oluşacak:

KARŞILIKLILIK İLKESİ UYGULANACAK:

Yabancılara mülk satışında ‘karşılıklılık’ ilkesi uygulanmaya devam edecek. Yabancı gerçek kişiler, imar planları dahilinde, şirketler ise ilgili kamu kuruluşlarının da görüşü alınmak üzere münhasıran turizm, sanayi ve teknoloji yatırımları için belirlenen bölgelerde belirli büyüklükte taşınmaz edinebilecek. Yabancı uyruklu bir gerçek kişinin ülke genelinde edinebileceği taşınmazların toplam yüzölçümü, 10 bin metre kareyi geçemeyecek. Yabancı şirketler ise Türkiye’de turizm, sanayi ve teknoloji yatırımlarına ilişkin olarak, fiilen bu yatırımlarla ilgili bina ve tesis yapılmak ve yapılış amacına uygun işletilmek üzere arazi edinebilecek. Şirketler, çevre düzeni ve imar planları ile kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgelerinde, organize sanayi bölgelerinde ve bu amaçlarla ayrılmış alanlarda en fazla 50 bin metre kare büyüklüğünde taşınmaz satın alabilecek.

49 YILLIKTA KARŞILIKLILIK YOK:

Bu şirketler, karşılıklılık aranmaksızın, aynı koşullarla, belirtilen taşınmazların üzerinde 49 yıla kadar sınırlı ayni hak edinebilecek. Bakanlar Kurulu, edinilebilecek taşınmaz büyüklüklerini 3 katına kadar arttırmaya yetkili olacak. Yabancıların edindiği taşınmazların ve sınırlı ayni hakların, edinme amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığı yatırımla ilgili Bakanlıklar tarafından denetlenecek.

STRATEJİK YERLERDE SINIRLAMA:

Yabancı gerçek kişiler ile şirketlerin Türkiye’de mülk edinmesine belirli koşullar dahilinde Bakanlar Kurulu’nca sınırlama getirilebilecek. Buna göre, sulama, enerji, tarım, maden, sit, inanç ve kültürel özellikleri nedeniyle korunması gereken alanlar, özel koruma alanları ve flora-fauna özelliği olan hassas alanlar ile stratejik yerlerde, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının teklifi ile yabancılara satış ve ayni hak yasağı konulabilecek. Sınırlamalara ilişkin teklifleri incemek üzere bir komisyon oluşturulacak.

Yabancıya mülk satışında hangi kritere bakılacak

KARŞILIKLILIĞIN tespitinde hukuki ve fiili durum esas alınacak. Bu ilkenin uygulanmasında, yabancı devletin taşınmaz ediniminde kendi vatandaşlarına ya da yabancı ülkelerde bu ülkelerin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketlerine tanıdığı hakların, Türkiye vatandaşlarına veya ticaret şirketlerine tanınması esas olacak.

Tasfiye yetkisi Maliye’de olacak

YABANCIYA mülk satışıyla ilgili düzenlemelere aykırı edinilen veya kanuni zorunluluk dışında edinim amacına aykırı kullanıldığı tespit edilen taşınmazlar, Maliye Bakanlığı’nca verilecek süre içerisinde maliki tarafından tasfiye edilecek. Bu yapılmazsa, bu taşınmazlar, kamu tarafından tasfiye edilerek bedele çevrilecek, söz konusu bedel de hak sahibine ödenecek.

Kaynak:Hürriyet.com.tr
Haber:Nuray Babacan