BIST 10.151
DOLAR 32,27
EURO 34,97
ALTIN 2.458,35
HABER /  GÜNCEL

Yabancılar için bürokrasi kolaylığı

Yabancıların çalışma izni alması eziyet olmaktan çıkacak. Verilecek bir ön izinle artık aylarca beklemek zorunda kalmayacaklar.

Abone ol

İNTERNETHABER

ANKARA
- Türkiye'de çalışacak yabancıların izin prosedüründe değişiklik yapılıyor. Bürokratik işlemlerin azaltıldığı sistemle artık yabancılar işe başlamak için aylarca beklemeyecekler. Verilecek ön biz izinle çalışmaya başlayacak olan yabancılar daha sonra işlemleri tamamlayabilecekler.

Mesleki hizmetler kapsamında çalışacak yabancılardan akademik ve mesleki yeterliliklerine ilişkin istenilen belgelerin temin edilmesinde yaşanan sıkıntılar ve prosedürlerin tamamlanma süreci izin süresini uzatıyordu. Kanunda yapılan değişiklikle bu süreç daha kolay bir hale getirildi.

Türkiye dışında ikamet eden yabancılar, çalışma izni başvurularını bulundukları ülkelerdeki Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerine yapabilecek. Temsilcilikler, bu başvuruları doğrudan Bakanlığa iletecek. Bakanlık ilgili mercilerin görüşlerini alarak başvuruları değerlendirecek. Durumu uygun görülen yabancılara çalışma izni verilecek. Bu izin, çalışma vizesi ve ikamet izninin alınması halinde geçerlilik kazanacak. Çalışma izin belgesini alan yabancıların, bu belgeyi aldıkları tarihten itibaren en geç 90 gün içinde ülkeye giriş vizesi talebinde bulunmaları, ülkeye giriş yaptıkları tarihten itibaren de en geç 30 gün içinde İçişleri Bakanlığına ikamet tezkeresi almak için başvurmaları zorunlu olacak.

Türkiye'de geçerli ikamet izni olan yabancılar veya bunların işverenleri, başvurularını, Bakanlığa yurt içinden de yapabilecek. Mesleki hizmetler kapsamında çalışacak yabancılara akademik ve mesleki yeterlilik ile ilgili işlemleri tamamlanıncaya kadar, ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla bir yılı geçmemek üzere ön izin verilebilecek.

Mesleki eğitim alanı dışında istihdam edilecek yabancı uyruklu personel için bu Kanunda belirtilen görüşler alınmayacak. Bu kişiler, akademik ve mesleki yeterlilik ile lisans talep ve yeterlilik uygulamasına tabi olmayacak.

Çalışma izinleri, ikamet sahibi yabancılar veya bunların işverenlerinin Bakanlığa yazılı talebi üzerine, çıkarılacak yönetmelik hükümlerine göre verilecek ve uzatılacak.

Usulüne uygun olarak yapılan başvurular, belgelerin tam ve eksiksiz olması kaydıyla Bakanlık tarafından en geç 30 gün içinde sonuçlandırılacak.