BIST 10.164
DOLAR 32,22
EURO 35,02
ALTIN 2.454,29
HABER /  POLİTİKA

Olay Büyükelçi Türkiyeye döndü

Türkiye'nin, merkeze atanan Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy ve eşi Gülgün Şensoy, Türkiye'ye döndü.

Abone ol

THY'nin tarifeli uçağıyla New York üzerinden İstanbul'a gelen Şensoy çiftinin öğleden sonra Ankara'ya geçeceği öğrenildi.

Şensoy neden istifa etmişti?

Kulislerde konuşulanlara göre, Ankara ABD ziyaretini ve Erdoğan-Obama görüşmesini aylar öncesinden ince ince hesaplamıştı. Buna göre ABD Başkanı ile Başbakan Erdoğan’ın görüşmesine iki ülkenin Dışişleri Bakanları Hillary Clinton ile Ahmet Davudoğlu’nun da katılmasını planlanmıştı... Ve Beyaz Saray’da önce heyetlerle kapsamlı bir görüşme yapıldı. Erdoğan ile Obama’nın birebir görüşmesi için Dışişleri bakanları da dışarıya çıkartıldı. Dışarıdaki bekleyiş sırasında Bakan Davutoğlu, Büyükelçi Nabi Şensoy’a bu görüşmenin formatında iki ülkenin de Dışişleri bakanlarının da olması gerektiğini belirterek, bu talebin Beyaz Saray’a iletilip iletilmediği sordu. Şensoy ise iletilmediğini söyledi. Bunun üzerine Şensoy’a rahatsızlık duyulduğu ifade edildi. Şensoy da gerekirse görevden alabileceklerini söyledi. Şensoy, görevden alınmasına ilişkin kararnameyi beklemeye gerek duymadan görevinden istifa etti.

’Azar’ kaygısı

Şensoy’un istifası, Ankara’da siyasi kulisleri hareketlendirdi. Emekli büyükelçi ve eski milletvekili İnal Batu, “İstifanın Başbakan’ın Washington ziyaretinden sonra olması çok şey akla getiriyor. Tesadüf olması çok zor geliyor bana” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ı “azarladığını”, bürokrat ve büyükelçilere yönelik çıkışlarını hatırlatan Batu, “Dileyelim ki Başbakan’ın kırıcı bir davranışından dolayı istifa etmemiştir” diye konuştu.