BIST 9.947
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.430,15
HABER /  GÜNCEL

Yabancı isimli tabelaya son

Son yıllarda iş yerlerine verilen yabancı isimlere karşı Aydın'da mücadele başlatıldı

Abone ol

Son yıllarda iş yerlerine verilen yabancı isimlere karşı Aydın Belediyesi mücadele başlattı. Aydın Belediye Meclisi’nin oy birliğiyle aldığı karar gereği, kent genelinde ilan, reklam ve işyerlerine asılan tabelalarda yabancı isimler yer alamayacak.

Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin, meclisin aldığı kararın ardından işyerlerini dolaştı. Kararla ilgili bilgi vererek, esnaftan destek isteyen Ortekin, “Belediye olarak yaptırdığımız kamuoyu araştırmasında, halkın yüzde 89’unun işyeri tabelalarının Türkçe olması yönünde fikir birliğinde olduğu ortaya çıktı. Amacımız tamamen yabancı özentisini kesmek. Özümüze dönerek; Türkçe’yi bozan, yozlaştıran, yabancı özentisinden, kültür istilasından kurtaracağız. Bunu yaparken de kimsenin canının yakarak üzerine gitmeyeceğiz. Öncelikle uygulamaya yeni tabela alanlardan başlayacağız. Eskilere için de zaman içersinde tescilli olmayanları düzeltme yoluna gideceğiz. Bu konuda yasa maddesi bulunduğunu bilinen bir gerçek. Uluslararası kayıtlı tescilli markalar dışındaki tabelaların Türkçe olma zorunluluğu kararı meclis tarafından alındı” diye konuştu.

ESNAF KARARI DESTEKLİYOR
Aydın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Hulusi Akşit de, kararın doğru olduğunu belirtirken “Görüşümüz belediyenin kararı doğrultusundadır. Türk isimli işyerleri şimdi yabancı isimlerle donatılmıştır. Fast-food gibi ne olduğu bilinmez kelimelerin esnafa zarar verdiğini gördük. Esnaftan tepki görmedik, şu anda karara saygılılar. Bu karar tüm Türkiye’de uygulanmalı ve Türkçe’nin gündemde kalabilmesi sağlanmalıdır. Karar, oda başkanlarımız tarafından üyelere bildirilecek” dedi.

Kaynak:www.ntvmsbc.com.tr