BIST 9.605
DOLAR 32,50
EURO 34,68
ALTIN 2.477,39
HABER /  GÜNCEL

Washington'da marihuana ve eşcinsel evliliği serbestleşti

Referandum sonucuna göre düzenlemelerin devreye sokulduğu Washington eyaletinde, marihuana taşımak ve eşçinsel evliliği yasallaştı. Ancak federal kolluk kuvvetlerinin nasıl davranacağı konusunda tartışma sürüyor.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeybatı ucundaki Washington eyaletinde marihuana taşımayı ve eşçinsel evliliğini serbestleştiren düzenlemeler artık yürürlükte.

6 Kasım'daki halk oylamasıyla kabul edilen ve Çarşamba gece yarısından itibaren yürürlüğe giren düzenlemelere göre, 21 yaşından büyüklerin 1 ons (28,4 gram) miktarına kadar esrar tipi uyuşturucu bulundurması yasallaştı.

Fakat hint keneviri veya marihuana gibi maddeleri halka açık yerlerde kullanmak hâlâ yasadışı.

Eyalette, tıbbi amaçlı marihuana kullanımı ise 1998'den beri yasal.

Ancak Washington'da en az 1 yıl daha, yasal olarak marihuana satın alınamayacak.

Federal kolluk kuvvetlerinin bu eyaletteki uyuşturucu karşıtı faaliyetleri nasıl yürüteceği ise tartışma konusu.

Seattle Savcısı Pete Holmes, marihuana türü bitkileri "bir asır boyunca yasaklamaya çalıştıklarını" belirterek, "Devlet tarafından ruhsatlandırılıp denetlenen bir sisteme geçmek zaman alacak" diye konuştu.

Federal bölge savcılarından Jenny Durkan ise ABD genelinde geçerli olan federal yasalara göre "herhangi bir miktarda marihuana yetiştirmenin, satmanın veya bulundurmanın" suç olduğunu hatırlattı.

Söz konusu maddenin kokain, eroin veya metamfetamin gibi uyuşturucularla aynı kategoride değerlendirildiğini belirten Durkan, bunu sadece ABD Kongresi'nin değiştirebileceğini söyledi.

Federal kolluk kuvvetlerinin operasyonlar yürütmesinin, Washington yönetiminin marihuna piyasasını vergilendirme planına darbe vurabileceği belirtiliyor.

Eşçinsel evlilikleri de yasallaştı

Aynı cinsiyetten kişilerin evlenebilmeleri de 6 Kasım'daki oylamada onaylanmıştı.

İlk yasal eşçinsel evliliği törenlerinin eyalette bu Pazar günü yapılması bekleniyor.

Seçmenlerin çoğunun bu konuda 'evet' oyu verdiği Maine ve Maryland eyaletlerinde de önümüzdeki günlerde eşçinsel evlilikleri için düzenlemeler yapılacak.

Halen ABD'nin 6 eyaletinde eşçinsel evlilikleri yasal.

Diğer eyaletlerde yasallaştırma kararı milletvekilleri veya mahkemeler tarafından verilmişken, ilk defa bu 3 eyalette halk doğrudan eşcinsel evliliklere onay verdi.