BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,87
ALTIN 2.439,59
HABER /  DÜNYA

Özel okullardan öğretmenlere tehdit!

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun denetiminden kaçmak isteyen özel okullar, öğretmenlerine 'ücretli öğretmen' sözleşmesi dayatmaya başladı.

Abone ol

Öğretmenler, yıl ortasında 'ya ücretli öğretmen sözleşmesini imzalarsın ya da kendine başka bir iş ararsın' dayatmasıyla karşı karşıya bırakıldı.

60 BİN ÖĞRETMENİ İLGİLENDİRİYOR

SGK, kayıt dışılıkla mücadele için özel okulları mercek altına alacak. Yaklaşık 3 bin 700 özel okulda çalışan 59 bin öğretmenin maaşını masaya yatıracak olan kurum, maaşı 2 bin 200 ile 2 bin 800 lira arasında olmayan öğretmenler için okullara, ceza kesecek. Çünkü 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 9. maddesi, özel okullarda çalışan öğretmen maaşlarının, ek ders ücretlerinin, sosyal yardımlarının kamudaki emsal kıdemdeki öğretmen maaşlarından az olamayacağına hükmediyor. İşte bu hüküm çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı'ndan kamudaki 'öğretmen maaşlarını' isteyen SGK, kıdeme göre maaşların brüt 2 bin 200 ile 2 bin 800 aralığında olduğu yanıtı aldı.

ÖZEL OKULLAR KURALA UYMADI

SGK, maaşları düşük gösterilerek, düşük prim yatırılan özel okul öğretmenlerinin mağduriyetini gidermek üzere 'özlük haklarını' , devletteki meslektaşları ile paralel hale getirmek için adım atacaktı. Okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve ortaöğretim özel okullarında çalışan öğretmen ve yöneticilerin maaşları, kıdemlerine göre 2 bin 200 ile 2 bin 800 liranın altında olamayacaktı.

ÖĞRETMENLERE CEZA MI GELİYOR?

Bu kurala uymayan özel okula, her bir öğretmen için; eksik prim yatırılan her ay için asgari ücretin iki katına kadar 'ceza' kesilebilecekti. Örneğin bir matematik öğretmeninin maaşı 5 yıl boyunca asgari ücretten gösterilmişse; priminin öncelikle devlette çalışan 5 yıllık matematik öğretmeninin maaşına yükseltilmesi istenecek. Geçmişe dönük 5 yıllık prim farkı, aylık yüzde 2 faiziyle birlikte SGK'ye yatırılacaktı.

Her bir ay için uygulanacak 2 asgari ücret tutarı olan bin 880 lira, 60 ayla çarpılarak; 112 bin 800 lira da 'ceza' kesilebilecekti.

ÖNCE MESLEK KODLARI

Sosyal Güvenlik Kurumu, bu denetimi 'meslek kodları sistemine' geçişle birlikte başlatacaktı. Yani bir özel okul, çalıştırdığı kişilerin SGK bildirimini meslek koduyla birlikte yapacağı için, örneğin öğretmenin kodu ayrı, hizmetlinin kodu ayrı olacağı için öğretmen ücretlerinin kamudaki ücretlere uygun olup olmadığı, priminin eksik yatıp yatmadığı sistem üzerinden rahatlıkla görülecekti.

İşte özel okullar bu denetimden kaçmak için öğretmenlerini 'ücretli öğretmen sözleşmesi' imzalamaya zorluyor. Bu durumda öğretmenlere verilen ücret, ders saatine göre olduğundan, primleri de ders saati üzerinden yatırılıyor. Sözleşme süresinin 1 yıldan az olması mümkün olabiliyor. Dolayısıyla 5580 sayılı Kanun'un 9. Maddesine ilişkin denetimden kurtulmuş oluyor.