BIST 8.886
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.239,28
HABER /  GÜNCEL

Venedik bağımsızlık referandumuna gidiyor

Bin yıldan uzun süre bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdüren Venedik, 1866’da İtalya’ya bağlanmasından 148 yıl sonra yeniden bağımsızlık için referanduma gidiyor. Roma'dan Övgü Pınar'ın haberi

Abone ol

Bin yıldan uzun süre bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdüren Venedik, 1866’da İtalya’ya bağlanmasından 148 yıl sonra yeniden bağımsızlık için referanduma gidiyor.

Venedik’in başkenti olduğu Veneto bölgesinde bugünden itibaren internet üzerinde yapılmaya başlanan referandum 21 Mart’a kadar sürecek.

Referandumda, Veneto bölgesinde yaşayanlara “Veneto’nun bağımsız ve egemen bir federal cumhuriyet olmasını istiyor musunuz?” diye soruluyor.

Ayrılık yanlısı partiler yıllardır Veneto’nun bağımsızlığı için kampanya yürütüp imza topluyordu.

Geçen Temmuz'da, Veneto’daki yerel yönetimler bağımsızlık referandumu için bir organizasyon komitesi oluşturmuş, bu komite de geçen Eylül'de 16 Mart 2014’ü referandum tarihi olarak belirlemişti.

“Plebiscito.eu” isimli komite, daha sonra lojistik kolaylık açısından referandumun 21 Mart’a kadar devam etmesinde karar kıldı. İnternet üzerinde yapılacak oylamada “evet” sonucu çıkarsa bu kararın ulusal ve uluslararası alanda tanınması için de yeni bir mücadeleye girişilmesi bekleniyor.

Eski şehir devletlerinin birleşmesinden oluşan İtalya’da halen birçok bölgede ayrılıkçı politikalar destek görüyor. Özellikle ülkenin kuzeyindeki zengin bölgelerde, güneydeki fakir bölgelerin yükünü sırtladıkları düşüncesi yaygın. Merkezi Roma hükümetinin bölgelerden gelen gelirleri kullanma şekli ve bürokrasinin yavaşlığı da bunda etkili.

Ülkenin en zengin bölgelerinden biri olan Veneto’da kişi başına düşen milli gelir yaklaşık 30 bin euro ile İtalya ortalamasının yüzde 15 üzerinde. Başlıca gelir kaynakları turizm, sanayi ve ticaret olan 5 milyon nüfuslu bölge yılda 60 milyonun üzerinde turist çekiyor.

Yüzde 64 bağımsızlık istiyor

Veneto’da yapılacak referandumda bağımsızlığa “evet” denmesi için kampanya yürüten “Veneto-si” (Veneto-evet) komitesi, bağımsızlığın alternatifinin “bölgenin ölümü” olduğunu savunuyor. “Evet”çiler, “Medeni dünyaya ait ülkeler listesinden gittikçe uzaklaşan bir ülkeye bağlı kalmak artık imkansız” diyor.

Veneto Bölge Başkanı Luca Zaia da referanduma desteğini "Roma, Venetolulara saygı duymuyor. Bağımsızlık fikri halktan çıktı, bu yüzden demokratik bir vakadır" sözleriyle gösteriyor.

BBC Türkçe’ye referandumla ilgili bilgi veren Plebiscito.eu komitesi de “Yerel yönetimlerin artık sabrı kalmadı çünkü durum çok kritik. Halen merkezi hükümet tarafından boşaltılan mali kaynakları elde etmek için meşruiyet istiyorlar” diyor.

Plebiscito.eu’ya göre, bölgede yapılan anketler halkın yüzde 64’ünün bağımsızlık fikrini desteklediğini gösteriyor.

7. yüzyılın sonunda kurulan Venedik Cumhuriyeti 1797’de Napoleon tarafından fethedilerek bağımsızlığını kaybetmiş, 1866’da da İtalya Krallığı’na bağlanmıştı.