BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.424,08
HABER /  POLİTİKA

Vekiller Çankaya için ne dedi?

Erdoğan alfabetik sıraya göre vekillerden Çankaya için görüş aldı. Görüşmenin içeriği netleşti. İşte konuşulanlar..

Abone ol

Başbakan Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili istişarelerini sürdürüyor. TOBB ve Türk-İş'in görüşlerini dinleyen Erdoğan, partisinin nabzını tutmak için ilk milletvekili grubuyla önceki akşam bir araya geldi.

Alınan bilgilere göre AK Partili vekiller, Köşk yolunda liderlerine destek verdi. "Erdoğan aday olmazsa Çankaya'ya kim çıksın?" sorusunu da cevaplayan parlamenterler, cumhurbaşkanının mutlaka seçmen tabanını mutlu edecek bir isim olması gerektiğini vurguladı.

Vekiller, "Düşük profilli cumhurbaşkanı istemiyoruz." düşüncesini dile getirdi. Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki ilk randevuya isimleri 'A' harfiyle başlayan vekiller davet edildi. Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Ayalan'ı da yanına alan Erdoğan, 13 soruluk form dağıttı. Ankette şu sorular yer aldı: "Başbakan'ın adaylığına nasıl bakıyorsunuz? Erdoğan aday olmazsa kim olsun? Arınç, Erdoğan ve Gül aday olmazsa aşağıdaki 6 isimden (M. Ali Şahin, Abdüllatif Şener, Vecdi Gönül, Beşir Atalay, Mehmet Aydın, Köksal Toptan) hangisini tercih edersiniz?"

Ankette, AB ve genel merkezle ilişkilerin yanı sıra, 'Hükümetin çözmesi gereken üç önemli sorun nedir?' sorusuna da cevap arandı. Edinilen bilgilere göre, milletvekillerinin tamamı cumhurbaşkanlığına aday olması durumunda Başbakan'a destek vereceğini açıkladı. Erdoğan'ın partinin başında kalmasını sadece bir milletvekili istedi. Söz konusu vekil, "İstikrar için partinin başında kalmanız daha iyi olur." dedi.

Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan'ın da aralarında bulunduğu bir grup AK Partili, "Çankaya sizin hakkınız. Aday olursanız dimdik arkanızda dururuz. Aday olmanızı izah ederiz; ama Köşk'ün kapısından geri dönmeyi halka anlatamayız. Geri adım atmayalım." dedi.

Vekiller, muhalefetin 'korktu, olamadı' şeklinde propaganda yapacağının altını çizdi. Bazı AK Partililer, "Siz olmazsanız Abdullah Gül'ü isteriz." ifadesini kullandı. Milletvekillerinin samimi konuşmaları ve desteği Başbakan Erdoğan'ı mutlu etti. Yapılan değerlendirmeleri tek tek not eden Erdoğan, aday olup olmayacağına ilişkin renk vermedi.

Ömr Şahin-Zaman