BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Sultan Fatihin mezarı açılsın!

Çağ açıp çağ kapatan Sultan Fatih gerçekten zehirlendi mi? Tarihçi Ahmet Almaz şok bir çağrıda bulunuyor.

Abone ol

"Fatih Sultan Mehmet Nasıl Öldürüldü" adlı kitabın yazarı tarihçi Ahmet Almaz padişahın Venedik'in ajanı olan doktoru Yakup Paşa tarafından zehirlendiğini iddia etti. Tarihçi Almaz, Fatih'in mezarının açılarak incelenmesini istedi.

Tarihçi Ahmet Almaz Venedik arşivlerinde yapılan araştırmalar sonucunda Fatih'in hekimi Yakup Paşa'nın, Jacopo adını taşıyan bir İtalyan Yahudisi olduğunun anlaşıldığını ileri sürüyor. Almaz Fatih'in zehirlenmesini şöyle anlatıyor: "Ordusu ile sefere çıkan Fatih Sultan Mehmet İzmit yakınlarında hastalanıyor. Burada Yahudi Hekimbaşı ilacı verince Padişah yere yığılıyor. Ağzından burnundan kan geliyor. Zaten ölümünden sonra Yeniçeriler ayaklanıyor ve Hekimbaşı'nı parçalayarak öldürüyor. Hekimbaşı'nın Yahudi olmasından dolayı İstanbul'daki Yahudi mahallelerine saldırarak yağmalıyorlar."

Ahmet Almaz kitabında Fatih'e verilen zehirin formülünü de veriyor. Yakup Paşa'nın Padişah'a hazırladığı ilacın formülünde yer alan maddeleri inceleyerek padişahın zehirlendiğini iddia ediyor. Ahmet Almaz Fatih'e hazırlanan ilacın formülünde bulunan Güçlebüken ve Asarun adlı maddelerin içeriğinde bulunan zehirleri şöyle aktarıyor: "Bu tertipte 'Güçlebüken/Ceyzimukayyi/Kargabüken' ağacının tohumlarından elde edilen maddede, köpekleri öldürmek için kullanılan ve içinde sitrikinin, brucin ve vomicine gibi üç tane etkili alkoloid bulunmaktadır."

Sadık Güleç/Sabah