BIST 10.169
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.400,26
HABER /  GÜNCEL

Vehbi Koçun bilinmeyenleri

Vehbi Koç'u nasıl bilirsiniz? Onun blinmeyen yönlerini Can Dündar ortaya çıkardı. İlginç nasihatler veriyor.

Abone ol

Özel sektörün ilk yerli temsilclerindendi.. Vehbi Koç farklı bir hayat tarzı sürdü. Gösterişi sevmez ve sürekli tasarruf çağrısı yapardı..

İşadamının bilinmeyen yönlerini Can Dündar ortaya çıkardı. ‘Özel Arşivinden Belgeler ve Anılarıyla Vehbi Koç' kitabının ikinci cildi, Koç ailesi hakkında ilginç bilgiler veriyor.

Onun israfa ne kadar karşı olduğunu şu çarpıcı örnek yetiyor da artıyor bile..
Ev halkına: “Suyumuz çok azalmıştır. Günün birinde tamamen susuz kalmamız ihtimal dâhiline girmiştir. Bütün ev halkından ricam: Muslukların fazla açılmaması, su israfına zerre kadar meydan verilmemesidir."

Çocuklara uyarı: “Memleket sosyalizme gidiyor, dikkat etmiyorsunuz”

Çiğdem, Rahmi ve Suna Koç, Sevgi ve Doğan Gönül;

* Memleket ve dünya matbuatını takip etmiyorsunuz. Bunları okumak için vakit lazımdır.

* Haftanın bir gününde eğlenmeniz, misafirliğe gitmeniz, misafir kabul etmeniz hakkınızdır. Buna hiç riayet etmiyor, işin dozunu kaçırıyorsunuz.

* Vaktinde uyumayarak vazifesine giden işadamının randımanı düşüktür.

* İsraf derecesinde paranın kıymetini düşünmeden masraf yapılmaktadır. Çeşmenin suyunun bir gün azalabileceğini, kurak giderse bir gün kesilebileceğini aklınızdan çıkarmayın.

* Memleket ve dünya sosyalizme doğru gidiyor. Halkın gözünden hiçbir şey kaçmıyor. Bunu bilerek yürümek lazım gelirken hiç dikkat etmiyorsunuz.

* Aklından fikrinden istifade edebileceğiniz insanlarla görüşünüz, tanışınız, arkadaş olunuz.

Sosyete yerlerinde görünmeyin

Bir insan

a) Her davet edilen yere gitmemeli

b) Sosyete yerlerinde mümkün olduğu kadar az görünmeli.

c) Kendisi sosyeteye katılmamalı, davet ve ziyafetleri çoğaltmamalı.

d) Görüştüğü adamlara çok dikkat etmeli.

Vasiyetnamesinde "saltanata kapılmayın" uyarısı

Nüfus başına milli gelirin takriben 250 dolar olduğu bir memlekette yaşıyorsunuz. Giyinip kuşanmanızda, yaşamınızda evinizde, ziyafetlerinizde, seyahatlerinizde bu durumu göz önünde bulundurarak hareket etmenizi, tantana, debdebe ve saltanata kapılmamanızı, orta bir hayat sürmenizi tavsiye ederim.

* İşe, politika, din, ırk ve tabiyet karıştırılmamalıdır. Müsavi şartlar altında daima Türk tabiyetli ve Müslüman olan tercih edilmeli.

* ‘Kulağınız delik, diliniz kesik olsun’ tavsiyesini unutmayınız. Daima dinleyiniz, az konuşunuz. Bir yerde konuşulan lafı diğer bir yere kesinlikle nakletmeyiniz. Bu şekilde bir insan olduğunuz hissi gelirse en mahrem şeyleri öğrenebilirsiniz.

Bünyamin Köseli/Zaman