BIST 10.335
DOLAR 32,21
EURO 34,76
ALTIN 2.455,70
HABER /  GÜNCEL

Ajanslar haberi flaş duyurdu

AK Parti'ye kapatma davası dünya basınında. Uluslararası ajanslar haberi acil flaş koduyla dünyaya duyurdu.

Abone ol BBC: “Yalçınkaya'nın suçlamasıyla, AKP'nin başörtüsünün yüksek öğretimde kullanılması yönündeki anayasa değişikliği kararını kastettiği anlaşılıyor.”

DEUTSCHE WELLE: “İlk tepki Dakar'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den geldi. AKP kurucularından Gül, ‘Türkiye ne kazanır ne kaybeder herkes iyi düşünsün’ dedi.”

İNTERNATİONAL HERALD TRİBUNE: “Başsavcı, laikliğe aykırı faaliyetler nedeniyle mahkemeden iktidardaki partinin kapatılmasını istedi.”
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın "laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline gelmek" suçlamasıyla AKP hakkında açtığı kapatma davası dünya basınında şöyle yankı buldu:

FİNANCİAL TİMES: "Siyasi gözlemcilere göre, AKP ile laik çevreler arasında gerginliğin ilk kez ordunun Gül’ün cumhurbaşkanlığına seçilme sürecindeki müdahalesi sırasında patlama düzeyine ulaştığını, ordunun Gül’ün eşinin kamusal alanlarda yasaklanmış olan türban takıyor olması olgusunu uzun zamandan beri gündemde tutmaktadır. Öte yandan, gözlemciler hükümete karşı başlatılan bu çıkışın AKP’ye diş bileyen aşırı milliyetçi değil, devletin üst düzey bir yetkilisinden gelmiş olmasının anlamlı olduğu kanaatindeler."

NEW YORK TİMES: "Türkiye’deki iktidar partisine ülkenin laik çevrelerinden sert bir darbe geldi. Anayasa Mahkemesi laiklik karşıtı faaliyetlerde bulunduğu kanaatinde olduğu iktidar partisini kapatmaya çalışıyor. Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edildiği takdirde başsavcının talebi ülkenin laik çevreleri ile Başbakan Erdoğan ve üst düzey yetkilileri Müslümanlığın kurallarına uyan üyelerden oluşan AKP’nin bir çatışma içine girmesi muhtemel. Seçimde AKP’yi alt edemeyen laik çevreler ise devletin hala kontrol altında tutabildikleri tek ayağı olan yargı sistemine yönelmiş durumdalar. Başbakanın partisi olan AKP cumhurbaşkanlığı makamını da elinde tutuyor."

EL CEZİRE: "Devlet savcısı Türkiye’nin en üst mahkemesinde iktidar partisi AKP’ye laikliğin altını kazdığı gerekçesiyle kapatma davası açtı. AKP 2002 yılında iktidara geldiğinden beri yargıç ve askerlerden oluşan laik kurumlarla karşı karşıyaydı. AB üyesi olmak isteyen ve çoğunluğunun Müslüman olduğu Türkiye’de katı laik kurumlar var."