BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Vatikan diyalog istedi

Vatikan'da Papa 16. Benediktus başkanlığında bir araya gelen Kardinaller İslam'ı tartıştılar.

Abone ol

Vatikan'da Papa 16. Benediktus başkanlığında bir araya gelen Kardinaller Meclisi'nin toplantısında, Katolik Kilisesi'nin kendi iç gündemine ilişkin konuların yanı sıra İslam dünyasıyla ilişkiler de ele alındı.

Basına kapalı olarak dün başlayan toplantıda, kardinallerin İslam konusunu da serbestçe tartıştığı, ancak bu konudaki görüşlerin sızdırılmaması için uyarıldığı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Angelo Sodano'nun yaptığı açılış konuşmasında, katılımcılara İslam dünyasına ilişkin genel bilgiler verildi.

İslam dünyasındaki mezhepler ve gruplaşmalar, istatistiki bilgilergibi konuların aktarıldığı açılış konuşmasından sonra, kardinallerin, söz alarak Katolik Kilisesi'nin İslam dini ve Müslümanlarla ilgili görüş ve yaklaşımlarını dile getirdikleri belirtildi.

Vatikan'a yakın kaynaklar, kardinallerin, İslam dünyasındaki kökten dinci akımlardan duyulan kaygıların yanı sıra medeniyetler arası çatışma tehlikesinden sıkça söz ettiklerini kaydetti.

Vatikan'daki Portekizli kardinallerden Jose Saraiva Martins, toplantının çıkışında yaptığı kısa açıklamada, İslam ile ilişkilerin de ''serbestçe'' tartışıldığını doğruladı, ancak ayrıntılı bilgi vermedi.

Kardinal Martins, ''Katolik Kilisesi için diyalog bir yükümlülüktür'' demekle yetindi. Fransız Katolik Piskoposlar Kurulu Başkanı ve Bordeaux Başpiskoposu Jen-Pierre Ricard ise toplantıda İslam ülkelerindeki
''insan hakları meselesi''nden duyulan kaygıların öne çıktığını ima etti.

Vatikan'daki Kardinaller Meclisi toplantısında kendisine ''kardinal'' unvanı verilecek isimlerden biri olan Başpiskopos Richard da şöyle konuştu:

''İslam ülkelerindeki insan haklarını, bu ülkelerdeki Hıristiyanların durumunu ve İslam'ın endişe verici boyutlarını konuştuk. Müslümanlarla, özellikle insan haklarını savunmaya yönelik olası işbirliği için bir yol bulmamız gerekiyor.''

Vatikan'da yarına kadar devam edecek Kardinaller Meclisi toplantısında, kilisenin iç gündemine ilişkin sorunların ele alınmasının yanı sıra 15 Katolik piskoposa Papa tarafından kardinallik unvanı verme merasimi yapılacak.