BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Demokrasiye Fransız kaldılar

Paris sokaklarında hak arayan öğrencilere polis yerleri öptürdü. Bu fotograf ya Ankara'da çekilseydi?

Abone ol

Fransa insan hakları konusunda Türkiye’ye karşı sert tutum izlenmesi için AB’den baskı yapmasını istedi. Ama kendi polisinin Paris sokaklarında liseli öğrencileri tekme tokat dövmesine göz yumdu.

Türkiye'deki insan hakları konusu temcit pilavı gibi yine gündeme taşındı. Kültürel hakların ihlal edildiğini öne süren Fransa, Avrupa Birliği’nin sert tutum takınması için baskı yapmaya başladı. İngiliz Financial Times Gazetesi, bu konuyu manşetine taşıdı. Haberde, Fransa’nın, Avrupa Birliğini, Türkiye ile müzakerelerde insan hakları alanında daha katı bir tutum alması yönünde zorladığı ve bu durumun Avrupa Komisyonunda Ankara ile ilişkileri zedeleyeceği yönünde endişe oluşturduğunu bildirdi.

AB baskılardan çekiniyor
Haberde, Avrupa Komisyonu’nun böyle bir baskının Ankara-AB ilişkilerine zarar vermesinden çekindiği de belirtildi. İngiliz Financial Times gazetesinin haberinde Paris’ten gelen ‘genişleme stratejisinden vazgeçin’ çağrılarının yapılacak dışişleri bakanları zirvesinde tartışılacağı ifade edildi. Financial Times, Fransa’nın planına Alman Hristiyan Demokratlardan da destek geldiğinin altını çizdi. Gazete, Avrupa Birliği’nin genişmelesi için öngörülen kurumsal reformlardan bazılarının ise geçtiğimiz yıl Fransa ve Hollanda tarafından reddedilen anayasada öngörüldüğüne dikkat çekti.

Amaç Türkiye’nin üyeliğini bozmak
Almanya Başbakanı Merkel’in geçtiğimiz günlerde batı Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği’ne tam üyelik umutlarını önemsemediğinin işaretini verdiğini de belirten Financial Times, ‘Üyelik süreci başlayalı daha altı ay oldu ve Fransızlar’ın müttefikleri ile birlikte Türkiye’nin üyelik girişimlerini bozmaya çalışması Komisyon’un bu konudaki endişelerini derinleştiriyor’ ifadesine yer verdi. Financial Times, üst düzey bir Komisyon yetkilisinin ‘bazı üye ülkeler şeffaf olmayan bir şekilde kalelerin yerlerini değiştirmek istiyor. Bu durum geri tepebilir çünkü Türkiye’de bizim adil davranmadığımızı düşünülüyor’ dediğini de belirtti.

Star