BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,58
ALTIN 2.384,04
HABER /  GÜNCEL

Valilik: 1 Mayıs'ta Taksim'e izin yok

İstanbul Valiliği "Yasadışı terör örgütlerinin güvenlik güçlerine karşı şiddete başvuracağı bilgileri var" diyerek Taksim'de 1 Mayıs kutlama talebinin reddedildiğini söyledi. Açıklamada kutlamalar için Yenikapı adres gösterildi.

Abone ol

Yarın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü kutlamaları için Taksim Meydanı'na yürümeyi planlayan sendika ve sivil toplum kuruluşlarına İstanbul Valiliği'nden olumsuz yanıt geldi.

Yapılan açıklamada, "Yasadışı terör örgütleri ve uzantılarının güvenlik görevlilerine karşı şiddete başvuracaklarına dair bilgiler mevcut" denildi ve Taksim taleplerine izin verilmeyeceği ifade edildi.

DİSK (Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu), KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu), TMMO (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) ve TTB (Türk Tabipler Birliği) Pazartesi günü İstanbul Valiliğine başvurarak 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamayı talep etmişlerdi. Sendikalar başvurularındaAvrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2012 kararına ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 4. maddesne vurgu yapmışlardı.

Yürüyüş özgürlüğüne istisna

Valilikten gelen açıklamada, Anayasa'nın herkese toplantı ve yürüyüş düzenleme özgürlüğü verdiği hatırlatılsa da, bu maddelerde bazı sınırlamaların olduğu ifade edildi ve "Kanunun istisnalar başlıklı 4. maddesi kapsamında [Taksim'e] izin verilmesinin imkanı kalmamaktadır" dendi.

İstanbul Valiliği sendikalara 1 Mayıs kutlamaları için Yenikapı ve Kadıköy dahil toplam 6 meydanı adres gösteriyor. Sendikalar ise, geçen hafta yaptıkları Taksim'de bir basın açıklaması yapmıştı. Basın açıklaması öncesinde polis müdahalesi ile karşılaşan sendika liderlerinden DİSK Başkanı Kani Beko "Yapılan bu devlet terörünü kınıyorum, 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağız. AİHM’in almış olduğu kararı uygulamayan, Anayasa Mahkemesi'ni ayaklar altına altına devleti, hükümeti, Valiyi ve Başbakanı anayasaya saygılı olmaya davet ediyorum“ demişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, geçen hafta Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Meclis grubunda konuşurken, "Taksim'den ümidinizi kesin" demişti.

'Adres Yenikapı'

Valilik açıklamasında 1 Mayıs kutlamaları için belirlenen kutlama alanının Yenikapı meydanı olduğunu aöıklayan Valilik, "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün anlam ve önemine yakışır etkinlikler için her türlü imkâna sahip olan bu alana Sahil Yolu ve Aksaray içinden karayolu ile gelen toplu taşıma araçlarının yanı sıra, Marmaray, İDO deniz ulaşımı ve Aksaray Metrosu ile ulaşılabildiğinden katılımcıların geliş ve gidişleri İstanbul trafiğini olumsuz yönde etkilemeyecektir" dedi.

Sendikalar ise Taksim'in 1 Mayıs kutlamaları tarihinde önemli bir yeri olduğunu vurgulayarak kutlamaların Taksim Meydanı'nda yapılması konusunda ısrar ediyor.