BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Uzayda Sauronun gözü

Dünya'dan 700 ışık yılı uzakta güneşe yıldız patladı. Ortaya böyle insanı büyüleyen fotoğraf çıktı.

Abone ol

Amatör uzaybilimcilerin “Tanrı’nın Gözü” ya da “Sauron’un Gözü” olarak adlandırdığı Helix Nebula, 12 Şubat’ta NASA’nın Spitzer uzay teleskobuyla çekilen son fotoğrafında büyüleyici güzelliğini ortaya koyuyor.

Daha önce Hubble uzay teleskobunun çektiği fotoğraflara kıyasla daha gelişmiş bir kızılötesi teknikle elde edilen yeni görüntüler, nebula üzerinde şimdiye kadar farkedilmemiş başka bir toz bulutunun varlığını da açığa çıkardı.


Bir zamanlar Güneş’e benzeyen bir yıldızın patlamasından arda kalan toz bulutlarından meydana gelen nebulanın ortasında *beyaz cüce görünüyor. Göz şeklini andıran toz bulutunun ortasındaki kırmızı renk, patlamadan arda kalan gaz ve tozlardan kaynaklanıyor.


Nebula'nın dahna önce çekilmiş fotoğrafı

Aquarius takımyıldızında Dünya’dan 700 ışık yılı uzakta bulunan Helix Nebula’da ilk patlama gerçekleştiği zaman oluşan tozlar ve gazlar Spitzer’in fotoğrafında mavi-yeşil renklerle kendini belli ediyor. “Gözbebeği”ne benzeyen noktanın etrafındaki kırmızı halkalar da Helix Nebula’yı doğuran eski yıldızların kalıntısı. Helix’in önceki fotoğraflarında kendini belli etmeyen bu katmanın ortaya çıkışı uzaybilimcileri heyecanlandırdı.

*Beyaz cüce Güneş büyüklüğündeki yıldızların nükleer yakıtları tükendikten sonraki hallerine verilen isimdir. Yıldızın nükleer sürecinin sonlarına doğru gaz ve toz parçacıklarını uzaya püskürtmesi sonucu bir nebula oluşur, ve sadece yıldızın çekirdeği sıcak kalır. Bu çekirdeğin soğuması milyarlarca yıl alır.