BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.437,26
HABER /  GÜNCEL

Üsteğmene bir yıl erken terfi

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Yasası'nda değişiklik yapıldı. Artık başarılı üsteğmenler bir yıl erken terfi edebilecek.

Abone ol

Subay ve astsubayların özlük haklarına ilişkin tasarı, Milli Savunma Komisyonu’nda benimsendi. Tasarıya göre, yüzbaşı ve binbaşılara ilave olarak, üsteğmen rütbesindeki başarılı personel de bir yıl erken terfi edebilecek. En az 4 yıllık fakülte veya yüksekokulu bitirip muvazzaf subay olmak isteyen astsubaylardan, okulu bitiriş tarihinden itibaren 30 gün içinde müracaat edenler teğmenliğe atanabilecekler. Kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın insan gücü temin ve yetiştirme planlarında belirtilecek ihtiyaç duyulan dallarda, generaller ve amiraller hariç olmak üzere, ilave lisansüstü öğrenim yapan subaylara en fazla bir yıl daha kıdem verilecek.

Görev sırasında çeşitli nedenlerle yaralanan ve uzun süreli tedavi gören subaylarda rütbe terfi ve kıdem almak bakımından aranan en az bir yıllık sicil alma şartı kaldırılacak. Değişiklikle, bu subayların teğmen ve yüzbaşı rütbeleri arasında toplam 8 yıllık kıta hizmeti şartından muaf tutulmaları sağlanacak. Ayrıca rütbe bekleme süresi içinde sicil notu almadıklarından ve emsalleri arasında yeterlilik derecelerine göre kıdem alacak ve terfi edeceklerinden, sicil notu ortalamalarının dikkate alınması sağlanacak ve bu yolla mağduriyetleri önlenecek. Sağlık nedeni hariç olmak kaydıyla TSK’dan her ne şekilde olursa olsun mecburi hizmet yükümlülüğünü tamamlamadan ayrılan veya ilişiği kesilen subay ve astsubaylar, mecburi hizmet süresinin eksik kısmı ile orantılı olarak, öğrenim masraflarının yanı sıra kendilerine yapılan eğitim ve yetiştirme masraflarını da ilişiğin kesildiği yıldaki değerler üzerinden tazminat olarak ödeyecek.

Muharebe harekatında, iç güvenlik ve terörle mücadelede, doğal afetlerde ve diğer olağanüstü hal ve durumlarda liyakat, feragat, yüksek hizmet veya yaşamını ortaya koyarak büyük yararlılık gösterenlere ödül verilecek. Komisyonda ayrıca, görevde oldukları halde tabanca ve mermi almamış uzman jandarmalar ile uzman jandarmalıktan astsubaylığa geçenlere tabanca ve mermi verilmesini öngören kanun tasarısı da benimsendi.

Kaynak:  

ter