BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Üskül adını bile anmak istemiyor!

MHP'nin terörle mücadele önerilerine Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Üskül'den yanıt var.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER


ANKARA-
Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül’den MHP’nin idam ve OHAL’in yeniden getirilmesi önerilerine sert tepki. Terörle mücadele ile insan hak ve özgürlüklerinin arttırılmasının ayrı alanlar olduğunu söyleyen Üskül,“İdamın önerilmesi bir kenara adının anılmaması gerekir” dedi. 

MHP’nin terörle mücadele için ortaya attığı önerilerin tartışması sürüyor. Bu önerileri Meclis İnsan Hakları Komisyonu ve AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül’e sorduk.

Üskül, idam cezasının yeniden getirilmesiyle ilgili öneriye şiddetle karşı çıkarak, “Ölüm cezası insan hak ve özgürlüklerini tamamen ortadan kaldıran bir ceza. Telafisi olmayan bir ceza. Önerilmesi bir kenara adının anılmaması gerekir” dedi.

MHP’nin tartışma konusu olan diğer önerisi “OHAL yeniden getirilsin” çağrısına da Üskül’ün yanıtı sert oldu. OHAL döneminde yaşanan insan hakları ihlallerini anımsatan Üskül şunları söyledi:
”OHAL’in nasıl yaşandığını biliyoruz. O zaman orada yaşananlar hukuk rejimi değildi. OHAL sürecinde hukuk dışı her türlü uygulamanın yapıldığını deneyimlerle biliyoruz. Terörle mücadeleyi olağan yöntemlerle sürdürmeliyiz.”

Üskül’e son günlerde artan terörle nasıl mücadele edileceğini de sorduk. Terörün azalmasında insan hak ve özgürlüklerinin artışının katkısı olduğunu savunan Üskül bu konuda da şunları söyledi.

”Bu ülkede bir terörle karşı karşıyayız. Ne yaşandığını görüyoruz. Hedefi yok. Kadın-erkek, genç-yaşlı, yaşlı-çocuk… öldürüyor, yaralıyor. Tabiî ki terörle mücadele edilecek. Terörle mücadelenin yöntemleri belli. Güvenlik güçleri yapacak bu mücadeleyi. Ama demokratikleşme insan haklarını iyileştirme başka bir alan ve bu alandaki çalışmalar sürdürülmeli. Çünkü terör demokrasi ve insan haklarına karşıdır. İnsanlar haklarına kavuştuklarında terör örgütünden uzaklaşır. Terör örgütü o zaman marjinal bir yapıya kavuşur.”