BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Uşak'a para deposu açıldı

Uşak'ta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) banknot deposu hizmete açıldı.

Abone ol

Ziraat Bankası'nın İsmetpaşa Şubesi binası altındaki deponun açılışı, Uşak Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Arısoy, Merkez Bankası Emisyon Genel Müdürü Mehmet Sertbudak, Ziraat Bankası Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Soner Canko ve Ziraat Bankası İzmir 2. Bölge Başkanı Dr. Serdar Bulut'un katılımıyla düzenlenen törenle yapıldı.

Sertbudak, törende yaptığı konuşmada, Merkez Bankası'nın temel görevlerinden birinin de piyasanın nakit ihtiyacının karşılanması ve dolaşımdaki banknotların kupür dağılımının ve niteliğinin iyileştirilmesi olduğunu söyledi.

Bu görevin en etkin şekilde yerine getirilmesi amacıyla Ziraat Bankası'nın il merkez şubeleri nezdinde Merkez Bankası adına faaliyet göstermek üzere banknot depoları tesis edildiğini belirten Sertbudak, bu depolar aracılığıyla bankaların nakit sevkıyatlarının en aza indirilmesi, para hareketlerinden kaynaklanan risklerin merkezileştirilmesi ve maliyetlerin düşürülmesi, bankaların ihtiyaç fazlası olan banknotlarının değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılmasının sağlanması, piyasadaki banknotların temizlenmesi ve dolayısıyla sahtecilikle mücadele edilmesi ve emisyon politikası etkinliğinin artırılarak ulusal kaynakların en verimli şekilde kullanılmasının amaçlandığını dile getirdi.

15 İLDE BU DEPOLARDAN VAR

Sertbudak, 1998 yılında başlayan bu uygulama çerçevesinde bugüne kadar 15 ilde banknot deposunun faaliyete geçirildiğini, Merkez Bankası'nın nakit işlem hacminin yaklaşık yüzde 10'nun bu merkezlerde gerçekleştirildiğini bildirdi.

Uşak'ta 3'ü kamusal, 7'si özel sermayeli ve 5'i de yabancı olmak üzere 15 bankanın 30 şubesi bulunduğuna işaret eden Sertbudak, ilin ekonomik potansiyelini de göz önünde bulundurarak Uşak'ta, İzmir Şubesi'ne bağlı olarak hizmet verecek bir banknot deposu açılmasının uygun olacağına karar verdiklerini söyledi.

Sertbudak, banknot depolarında vatandaşlarla herhangi bir parasal işlem yapılmadığını ve işlemlerin sadece bankalarla yürütüldüğünü de hatırlattı.

Ziraat Bankası Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Soner Canko ise uygulamanın, Merkez Bankası ile Ziraat Bankası arasında 2002 yılında imzalanan protokol uyarınca başlatıldığını, banknot depoları ile grup nakillerinin merkezi bir şekilde gerçekleştirilmesi ve grup maliyetlerinin düşürülmesinin sağlanmasının amaçlandığını kaydetti.