BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Üreticilerden havai fişek yasağına tepki

İstanbul'da havai fişek atımının yasaklanmasına Türkiye'nin en büyük havai fişek üreticisinden tepki geldi

Abone ol

Coşkunlar Firması Genel Müdürü Yaşar Coşkun, yasağın ancak İçişleri Bakanlığı tarafından verilebileceğini savunarak bu konuda çıkarılacak bir kanuna ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

İstanbul Çevre Şehircilik ve İl Müdürlüğü tarafından, yaz aylarına girilmesiyle birlikte artan havai fişek kullanımına yeni düzenlemeler getirilmişti. Yeni düzenlemeye göre; il sınırları içerisinde resmi ve dini bayramlar, yerel milli günler, resmi kurum ve kuruluşların açılış törenleri haricinde vatandaşın dinlenmeye çekildiği saatlerde, mahalle aralarında yapılan düğün, asker uğurlaması gibi organizasyonlarda izinsiz havai fişek atımı yapılamayacağı açıklanmıştı.

İstanbul Çevre Şehircilik ve İl Müdürlüğü tarafından İstanbul'da uygulamaya koyulan havai fişek yasağıyla ilgili Hendek ilçesinde bulunan Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası Genel Müdürü Yaşar Coşkun açıklama yaptı. Yeni düzenleme ve denetimlerle ilgili konuşan Yaşar Coşkun, "İstanbul bölgesinde böyle bir yasağın başladığını dün duyduk. Çevre Şehircilik ve İl Müdürlüğü tarafından havai fişek atılmalarına kısıtlama getirilmiş. Şimdi biz de tam olarak yasağın neler getirdiğini inceliyoruz. 20 bin kişi havai fişek sektöründen ekmek yemektedir. Bunların yıllık piyasaya katkısı 200 milyon dolar civarındadır. Havai fişekle ilgili sıkıntı olmadı. Zaten havai fişek atılması izne tabidir. Bizde yaklaşık dört, beş senedir uğraşıyoruz. Her yaz başlangıcında bu tip yasaklar geliyor. Havai fişekle ilgili zaten kanun yok Türkiye'de. Havai fişekle ilgili kanun çıkarılması için zaten biz de uğraşmaktayız. Biz bu konuda kanun olmadığı için son derece rahatsızız. Kanun çıkarılıp, her şeyin ona göre kanunda yazıp uygulanırsa zaten sıkıntılar ortadan kalkar" dedi.

Sessiz havai fişek kullanımı hakkında sözlerine devam eden Coşkun, "Sessiz havai fişeğe yine Çevre Şehircilik ve İl Müdürlüğü karar vermiş izinli olarak. Sessiz havai fişek atıldığında izne gerek kalmaz çünkü sessiz havai fişek kimseyi rahatsız etmiyor. Çevre Şehircilik ve İl Müdürlüğü'nün bu işe karışmasına çok şaşırdım; çünkü bu konu İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır. İçişleri Bakanlığı'nın bu konuyla ilgili hazırlık yapıp, yasaklanacaksa yasaklanması gerekir. Çevre Şehircilik ve İl Müdürlüğü niye karışıyor onu da çözemedim. Sessiz olduktan sonra izin almaya zaten gerek yoktur. İzinsiz atılabilir çünkü kimseyi rahatsız etmez ama tabi sessiz havai fişek sesli havai fişek gibi değildir. Kimse atmayı istemez attırmaz da" diye konuştu.