BIST 9.749
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.420,78
HABER /  DÜNYA

Ünlülerden Merkel’e Türkiye mektubu

Aralarında sanatçı, rejisör, oyuncu, yazar ve müzisyenlerin bulunduğu yaklaşık 100 ünlü, Almanya Başbakanı Merkel'e Türkiye hakkında mektup gönderdi

Abone ol

Almanya’nın başkenti Berlin’de bugün (Cuma) başlayacak olan Hükümetlerarası Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi öncesinde ünlüler Başbakan Angela Merkel’e mektup gönderdi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İSTENDİ

Aralarında sanatçı, rejisör, oyuncu, yazar ve müzisyenlerin bulunduğu yaklaşık 100 ünlü, Başbakan Angela Merkel’den Türkiye’de demokrasi, ifade özgürlüğü ve hukukun yeniden üstün kılınması gibi konuların gündeme getirilmesi çağrısında bulundu.

Alman basını Berlin Maxim Gorki Tiyatrosu Müdürü Şermin Langhoff’un girişimleriyle kaleme alınan mektuba ünlü sinemacılar Fatih Akın ve Dany Levi, oyuncular Benno Fürmann, Katja Riemann ve Jasmin Tabatabai, yazar Moritz Rinke ve müzisyen Inga Humpe gibi tanınmış simalar imza koyduğunu yazdı.

"Türkiye, Terörle mücadelenin yanı sıra milyonlarca sığınmacıya yeni bir perspektif sunulması açısından Almanya ve Avrupa için önemli bir ortak” denilen mektupta, “Ancak, ortaklık insan hakları ihlallerini görmezden gelmek anlamına gelmez. Sayın Başbakan, sizden talebimiz Türk hükümeti ile yapacağınız görüşmelerde Türkiye’de demokrasi, hukuk ve çoğulculuk konularını gündeme getirmeniz“ denildi.

CEM ÖZDEMİR: KÜRT SORUNU GÖRÜŞÜLSÜN
Bu arada, Die Welt gazetesine konuşan Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de Merkel’den Kürt sorununu gündeme getirmesini istedi. Güneydoğu’da yaşananları eleştiren Özdemir, yürütülen politikaların yeni bir göç dalgasını başlatacağını öne sürdü. Merkel’den Kürt sorunu konusunda susmamasını talep eden Özdemir, Türkiye’nin yeniden hukuk devleti olmasını beklediklerini de söyledi.
Spiegel Online’e demeç veren Yeşiller Grup Başkanı Katrin Göring-Eckardt ise, Türkiye’deki sığınmacıların durumunun kötü olduğunu ileri sürerek, düzeltmesi çağrısında bulundu.