BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.335,50
HABER /  GÜNCEL

Ünlü yazar ve yorumcu Gore Vidal öldü

ABD'nin ünlü yazar ve siyasi yorumcularından Gore Vidal, dün gece Los Angeles'teki evinde, 86 yaşında öldü.

Abone ol

ABD'nin ünlü yazar ve siyasi yorumcularından Gore Vidal dün gece Los Angeles'teki evinde, 86 yaşında öldü.

Vidal'in zatürre sonucu öldüğü belirtildi. Gore Vidal'in yeğeni Burr Steers, Amerikan basınına, yazarın uzun bir süredir hasta olduğunu açıkladı.

Aralarında Myra ve Burr da dahil 25 roman yazmış olan Vidal, 200'den fazla deneme ile çok sayıda tiyatro oyununa da imzasını atmıştı.

İki kez siyasette rol alan Gore Vidal, aynı zamanda çok tanınmış bir siyasi yorumcuydu.

Gore Vidal, gerçek anlamda şöhret sahibi edebiyatçılar kuşağında yer alıyor, televizyonlardaki sohbet programlarına sık sık konuk oluyor, medyada sıklıkla adı geçiyordu.

Vidal'ın dostları arasında Tennessee Williams, Orson Welles, Truman Capote ve Frank Sinatra gibi ünlüler bulunuyordu.

Gore Vidal, ilk kitabını 19 yaşında kaleme almıştı. Amerika'nın en önemli yazarlarından biri olan Vidal, edindiği konuma rağmen, ülkesinin edebiyatçı ve siyasetçilerinden rahatsızlık duyduğu dönemler de geçirmişti.

Eşcinsellik konusunu ele aldığı ikinci kitabı Kent ve Tuz, yayımlandığı sırada çok büyük tartışma yaratmış; kitapçılar bu kitabı satmayı reddetmişti. Yazar 1950'lerin önemli bir bölümünde toplumda dışlanmış ve takma isimler yazmak zorunda kalmıştı.

50'lerin sonlarında yeniden kendi ismiyle yazmaya başlayan Vidal, diğer birçok filmin yanı sıra Ben Hur filminin de senaryosunu yazmıştı.

1925 yılında doğan Eugene Luther Vidal, Amerika'nın en büyük siyasi hanedanlarından birinden geliyordu. Dedesi TP Gore senatördü; babası da Başkan Franklin D Roosevelt döneminde Havacılık Bakanlığı yapmıştı.