BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Uluç'tan Özkök ve Altaylı'ya not

Kurtlar Vadisi-Irak filmine tepki gösteren Sabah yazarı Hıncal Uluç Hürriyet ve Sabah'ın bu filme bakış açısını yan yana getirdi.

Abone ol

Sabah yazarı Hıncal Uluç Türk entellerinin özellikle de medyanın Kurtlar Vadisi-Irak filmine bakış açısını değerlendirdi. Hürriyet ve Sabah'ın genel yayın yönetmenlerinin filme bakış açılarını dile getiren Uluç, Türk diyerek Özkök'ün filmi övdüğünden bahsetti.

Yazı: Hıncal Uluç
Kaynak:  

-Sırf Amerikan karşıtıdır diye, dünyanın en sağcı, hatta faşist filmine göz yummak, geçiniz, bir de alkış tutmak!..
Türk solcu aydınlarını anlamam mümkün değil.. Takkelerini önlerine koyup kendileri ile yüzleşmelerinin zamanıdır..
Seyrettim.. Gece Yarısı Ekspresi, mükemmel bir filmdi, film olarak.. Senaryo güzel, çekim güzel, oyun güzel, yönetim güzeldi..
Ama Amerikan aydınları lanetlediler.. "Bu film ırkçıdır" dediler.. "Filmde görülen her Türk kötü, her yabancı iyi.. Böyle şey olmaz.. Bunun adı ırkçılıktır" dediler. Ben kendim okudum Amerikan gazetelerinde.. Dergilerinde..
Şimdi ayni şeyi Türk sineması yapıyor.. Filmde görülen her Amerikalı kötü, onun dışında herkes iyi.. Ama Türk aydını filme ses çıkarmıyor. Çıkaranı da alkışlıyor.. Solcu Türk aydını sağcı mafyaya alkış tutuyor. Asala'ya kurşun atanları lanetleyenler, ayni adamları, bu defa Amerikalılara saldırınca kahraman yapıyorlar.
"Herkesi birbirlerinin duyarlılıklarına saygı göstermeye, her türlü hakaret, iftira ve aşağılamadan kaçınmaya, karşılıklı saygı temeline dayalı gerçek bir medeniyetler ittifakı kurmaya davet ediyoruz. Bizler bu yolda harekete geçmek istiyoruz. Bu amaca ulaşmak için herkesin iyi niyet sahibi olması gerekiyor. Sağduyu ve itidali sağlamak konusunda bu iyi niyete güveniyoruz.."
Hürriyet'in birinci sayfasında, manşetten yapılan bu çağrının altında, gazete Genel Yayın Müdürü Ertuğrul Özkök'ün imzası var.
Tam gazeteyi açarken, içinden bir şey düşüyor.. Bir afiş.. Gazetenin "Herkese bedava" diye iftiharla dağıttığı poster.. "Kurtlar Vadisi Irak!.."
"Ne kadar iyi niyetli bir uygulama bu Ertuğrul. Bir çağrına bak, bir de dağıttığına" dememe fırsat kalmadan, Ertuğrul'un iç sayfadaki günlük yazısına takılıyorum bu defa.
Bir Kurtlar Vadisi övgüsü, bir Kurtlar Vadisi sevgisi ki, anlatması zor.. Nasıl ince ince savunuyor filmi Ertuğrul.. Filme ve yapanlara nasıl sahipleniyor, nasıl kucak açıyor şaşarsınız.. Bulun, okuyun mutlak..
"Bu iki yazıyı ayni Ertuğrul Özkök mü yazdı" deyince, daha da şaşarsınız..
Sabah Genel Yayın Müdürü Fatih Altaylı'nın filme karşı duruş yazısını hatırlıyorum anında..
"Şimdi ülkenin dört bir yanında Trabzon'da olduğu gibi bacak kadar veletler elde silah geziyorsa, delikanlılar kanadı kırık kuşlar gibi yan yan caka satıyorsa, itlik geçer akçe olduysa, Kurtlar Vadisi'nin bunda payı büyük.
Film, daha da vahimi sözde kırılan gururumuzu 'Sanal Mastürbasyonla' yerine getirmeye, mafyayı 'Ulusal kahramanlık mertebesine' yükseltmeye çalışıyor. Ben kendi payıma bu filme gitmeyi protesto ediyorum.