BIST 9.973
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.427,98
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Uluabat'a arkeolojik envanter

Uluabat Gölü çevresindeki yerleşim alanlarında, arkeolojik kalıntıların envanterini çıkarmak için çalışma başlatıldı.

Abone ol

Uluabat Gölü'ndeki Kız Adası'nda bulunan Apollon Tapınağı'nda başlayan çalışmaları yerinde inceleyen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer'in Bursa'nın en eski yerleşik alanı olduğunu belirterek, arkeolojik çalışmalara önem verdiklerini söyledi.

Bozbey, Nilüfer Belediyesi'nin geçen yıl düzenlediği Gölyazı Çalıştayı'nda arkeolojik yönden oldukça zengin olan bölgede envarter çalışması yapılmasını istediklerini hatırlattı.

"ULUABAT ÇEVRESİNİN ENVANTERİ ÇIKARTILIYOR"

Envanter çalışmalarının ilk olarak Apollo Tapınağı'ndan başladığını ifade eden Bozbey, "Girişimlerimiz sonucunda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından görevlendirilen Yrd. Doç. Dr. Serdar Aybek, Dr. Ali Kazım Öz ve Bakanlık temsilcisi Barış Harmankaya bölgedeki çalışmalara başladılar.

8 kişilik ekip, 7 eylül tarihine kadar çalışmalarını sürdürecek. Gölyazı'nda yapılan çalışmalar ilk olarak Kız Adası'nda bulunan Apollon Tapınağı'nda başladı. Tapınak sonrasında ise antik tiyatro ve bölgede yer alan diğer alanlarda araştırma yapılacak" dedi.

Bozbey, yapılan çalışmalarla arkeolojik yönden zengin olan bölgedeki değerlerin ortaya çıkacağını vurguladı. Tespit edilen kalıntılara sahip çıkacaklarını söyleyen Bozbey, "Bu değerli yapıtları geleceğe aktaracağız. Bölgenin bu yöndeki zengiliğini yaşatmak için belediye olarak gerekli çalışmaları yapacağız. Bu konuda yüklü bir bütçe gereksede biz gerekli bütçeyi ayıracağız" şeklinde konuştu.

TARİHE IŞIK TUTACAK

Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Aybek, 2006 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alınan izin ve üniversitlerin desteğiyle bölgede çalışma yaptıklarını kaydetti. Aybek, "Çalışmalarımıza ilk olarak Kız Adası'nda başladık. Adada bulunan Apollon tapınağı bu antik kentte büyük önem taşımaktadır. Bin 800 yıl öncesine dayanan bu tapınak üzerinde yapacağımız çalışmalar birçok konuya ışık tutacaktır" dedi.

2500 YILLIK TAPINAK

Bölgedeki kalıntıların 2 bin 500 yıl öncesine kadar uzandığını tespit ettiklerini belirten 9 Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ali Kazım Öz, arkeolojik yönden zengin olan bölgedeki en önemli noktanın Kız Adası'nda olan Apollon Tapınağı olduğunu ifade etti. Öz, bölgedeki bütün yerleşim yerlerinin tapınağa yönelmesininde önemli olduğunu vurguladı.