BIST 10.074
DOLAR 32,34
EURO 34,66
ALTIN 2.415,18
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ulaşım ücretleriyle ilgili flaş açıklama

Ankara Barosu ulaşım ücretleriyle ilgili önemli bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre ücretlerin yeniden belirlenmesi gerek.

Abone ol

Ankara'daki toplu taşıma ücretleriyle ilgili tartışma dinmiyor. Ankara Barosu yaşanan durumdan mahkemeleri sorumlu tutan Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne tepki gösterdi. 

Baro şu an uygulanan ulaşım ücretlerinin mahkeme kararlarına uygun düşmediğini savunarak vatandaşları ya dava açmaya ya da belediyeyi mahkeme kararlarına uygun yeni adil bir ücret belirlemeye davet etti.

Ankara Barosu Yönetim Kurulu, Ankara'daki ulaşım ücretlerinin düzenlenmesine ilişkin süreçte yaşananlarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Ankara'da toplu taşıma ücretlerine ilişkin olarak verilen yargı kararları sonrasında kamuoyunda yaygın şekilde tartışılan ''mahkeme toplu taşıma ücretlerini indirdi'' ya da ''mahkeme kararıyla toplu taşım ücretlerine zam yapıldı'' şeklindeki ifadelerle yürütülen tartışmaların, maksatlı olarak yürütülmüyor ise, yanlış ve eksik bilgilere dayalı olduğu ifade edildi.

Hukuk devletinin gerçekleşmesi için sadece idarenin yargısal denetime tabi tutulmasının yeterli olmadığı, yargı organlarının idare aleyhine verdiği kararların da mutlaka yerine getirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, iptal kararının, idari bir işlemin hukuka uygun olup olmadığını denetleyen yargı organının, işlemin geçerliliğini etkileyen bir sakatlık saptaması durumunda, işlemin geriye yürür biçimde ortadan kalkmasını sağlayan bir hukuksal tasarruf olduğu ifade edildi.

AÇIKLAMALAR TALİHSİZLİK
''Hukuka aykırılık, bu aykırılığın yargı organınca saptanması anında değil, idari işlemin yapıldığı anda doğmuştur'' denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bu süreçte yargı organlarının, idari işlemlerin hukuka aykırılığını tespit etmekten ibaret kararları karşısında, genelde idarenin, özelde Ankara Büyükşehir Belediyesi ve UKOME'nin, gösterdiği tavır, yargı kararlarına ve hukuka saygılı bir tavır olmadığı gibi, yargı organlarını yaşanan sürecin sorumlusu olarak göstermeye kadar uzanan tartışmalara zemin hazırlayan açıklamalar ise tam bir talihsizliktir.

VATANDAŞLARA DAVA ÇAĞRISI
Bugün Ankara'da uygulanan toplu taşım ücretlerinin, esasen yargı organlarının iptal kararlarına dayanak teşkil eden gerekçelere aykırı şekilde tespit edildiği ve bunun da başlı başına bir idari işlem olduğu tartışmasızdır. Halihazırda bu hukuka aykırı durumun yarattığı mağduriyetin giderilmesi için vatandaşlar tarafından hukuksal süreçler işletilebileceği gibi Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından da yeni bir idari işlem tesis edilerek mahkemenin iptal kararının gerekçesine uygun adil bir ücretlendirmenin yapılabilmesi mümkündür.

Anayasa ve uluslararası sözleşmelerde tanımlanan hakların etkili biçimde kullanılması ve korunması hususunda yasaların bize yüklediği görevin bilinciyle; Ankara Büyükşehir Belediyesi'ni hukuka, yasaya ve yargı kararlarına uygun davranmaya davet ederiz.''