BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.437,56
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna nükleer sızıntısı Türkiye'yi vurur mu? Bünyamin Sürmeli korkuttu Orhan Şen haritayla gösterdi

RUSYA, Ukrayna'daki Avrupa'nın en büyük nükleer santralin Zaporijya Nükleer Santraline saldırdı. Nükleer santralde yangın çıktı. Olası patlamaya ilişkin Nükleer Santral sızıntısına karşı Bünyamin Sürmeli'den uyarı geldi. Sürmeli "Sadece Karadeniz değil, Doğu'da etkilenir" dedi. Orhan Şen ise bir harita paylaştı.

Abone ol

Ukrayna'nın Enerhodar kentindeki Avrupanın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santralinde Rus askerlerinin saldırısı sonucunda yangın çıktı. Yaşanan çatışmalardan dolayı itfaiyecilerin söndürme işlemine başlayamadığı aktarıldı. Ancak ilerleyen saatlerde itfaiye müdahale etmeye başladı ve yangının kontrol altına alındığı açıklandı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Bu santral Çernobil'den daha büyük. Santralde bir patlama durumunda tüm Avrupa yok olur" uyarısı yaptı. Dünya Rusya'ya nükleer santralden uzak durması çağrısı yaparken, meteoroloji uzmanı Bünyamin Sürmeli'den Haber Global canlı yayınında Türkiye ile ilgili tüyler ürperten uyarı geldi. 

Sadece Karadeniz bölgesi değil tüm Türkiye etkilenir
Zaporijya Nükleer Santralinde olası sızıntının Türkiye'ye neye mal olacağını anlatan Bünyamin Sürmeli şunları söyledi: "Patlama olursa sadece tek bölge değil birçok bölge etkilenir. Rüzgar olduğu müddetçe radyoaktif parçacıkların ne kadar yükseğe gitmesi insan temasından uzak durmasını gösterir."

"Ancak yer seviyesinde ilerlediğinde toprağa teması daha kolay olacak. Böylece bir insanla teması daha kolay olacak. Olası patlamanın yeri Çernobil faciasından Türkiye'ye daha yakın bir bölgede. Yani sadece Karadeniz değil, Doğu'da etkilenir. Tüm Türkiye etkilenir. Tedbir alınması lazım."

Orhan Şen : Bize uğramaz
Meteoroloji Profesörü Orhan Şen ise olası bir sızıntının bizi etkilemeyeceğini söyledi. İşte twitterdan yazdıkları:
-Ukrayna Zaporijya nükleer santralinde yangın kontrol altına alınmış ve sızıntı olmadığı bildiriliyor. İyi haber. Şayet aksi olsaydı ne olurdu. Şekil bu sabah gerçek meteorolojik veriler kullanarak yaptığım model sonucunu gösteriyor. Siyah yıldız zaporijya nükleer santrali. Kırmızı çizgi önümüzdeki 48 saat içinde buradan çıkacak olası (olmayacağı söyleniyor) sızıntının takip edeceği yol. Bize uğramıyor olacaktı.