BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna: Muhalefetin gensoru önergesi reddedildi

Ukrayna’da parlamento, muhalefet tarafından hükümet hakkında verilen gensoru önergesini reddetti. Başbakan Azarov parlamentodaki konuşmasında 2004'teki 'Turuncu Devrim' senaryosunu defetme çağrısı yaptı.

Abone ol

Ukrayna’da parlamento muhalefet tarafından hükümet hakkında verilen gensoru önergesini reddetti.

Başkent Kiev’de binlerce kişi parlamento önünde gösterilerine devam ederken muhalefet, hükümet aleyhinde gensoru önergesi sundu.

Oylamadan hemen önceki oturumda konuşan Başbakan Mykola Azarov göstericilere karşı polisin aşırı güç kullanımını nedeniyle özür diledi.

Bununla birlikte Azarov 2004’teki ‘Turuncu devrime’ gönderme yaparak, 2004’teki oyunu tekrarlayıp ikitidarı ele geçrimöek isteyenlerin defedilmesi çağrısı yaptı.

Gensoru önergesi muhalefet partilerinden 186 oy aldı ancak onaylanması için gerekli 226 oya ulaşamadı.

Darbe girişimi iddiası

Azarov Pazartesi günü, hükümetin başkent Kiev’deki meclis binasını ‘ele geçirme planlarından haberdar olduğunu’ belirtip yaşananların 'darbe girişiminin bütün özellikleri taşıdığını' dile getirmişti.

Azarov, “Darbeye dair tüm işaretler var… Bu çok ciddi bir durum. Sabırlıyız ama ortaklarımızın, her şeye izin verildiği duygusuna kapılmamalarını istiyoruz” dedi.

Yine Pazartesi günü açıklama yapan Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, “Barışçıl gösterileri darbe girişimi olarak görmüyoruz” diye konuştu.

Carney, Cumartesi günü polisin göstericilere uyguladığı şiddetin “kabul edilemez” olduğunu belirtip, o günden sonra ise polisin daha ihtiyatlı davrandığını söyledi.

Yanukoviç'den itidal çağrısı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç de, Ukrayna medyasına yaptığı açıklamada, göstericilere eylemlerini barışçıl sürdürmeleri çağrısında da bulundu.

Yanukoviç, olayların şiddetine rağmen Salı günü Çin'e yapacağı ziyareti iptal etmeyeceğini de belirtti.

Cumhurbaşkanının açıklamaları, en az 20 bin Avrupa yanlısı göstericinin başkent Kiev'in Bağımsızlık Meydanı'nda protesto düzenlediği sırada geldi.

Ukrayna’da geçen hafta başlayan gösterileri tetikleyen Kasım ayında Ukrayna hükümetinin AB ile ticaret anlaşmasını imzalamaması olmuştu.

Putin: Ukrayna'daki olaylar dışarıdan yönlendiriliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki olayların ülke dışından yönlendirildiğini ve amacın 2015 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini etkilemek olduğunu söyledi.

Ermenistan'a düzenlediği bir ziyaret sırasında açıklama yapan Putin, gösterilerin bir devrimden ziyade ayaklanmaya benzediğini söyledi.

Putin'in Ermenistan'a ulaşmasından hemen önce başkent Erivan'da düzenlene gösteride, Ermenistan hükümetinin Rusya ile gümrük birliği anlaşmasına girme kararına karşı protesto düzenlendi.

Eylül ayında alınan karar ile Ermenistan'ın dışında Kazakistan ve Belarus ile de gümrük birliğine gireceklerini açıklamıştı.

Rusya hâlihazırda, Ermenistan'ın en büyük ticaret ortağı.