BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.436,46
HABER /  GÜNCEL

İngiltere'de statlarda meşale yakılması kaygısı

Dünyanın birçok yerinde statlarda yaşanan meşale yakılması sorunu, İngiltere'de de giderek daha büyük kaygı yaratıyor. Yeni bir araştırma taraftarların yüzde 86'sının meşalelerden kaygılı olduğunu ortaya koydu.

Abone ol

İngiltere'de yapılan bir araştırma, Premiyer lig maçlarında meşale yakmak için meşalelerin yaşta sekiz yaş kadar küçük çocuklar üzerinden statlara sokulduğunu ortaya koydu.

Premiyer lig tarafından yaptırılan araştırma, futbol severlerin üçte birinin meşalelerden doğrudan etkilendiğini ve yüzde 86'sının ise meşaleler nedeniyle güvenliklerinden endişe ettiklerini ortaya koydu.

İngiltere'de statlarda meşale yakılması kullananların maçlardan men edilmesine ya da hapis cezasına yol açabiliyor.

Yetkililer, statlarda meşale yakmanın insanların ölümüne yol açabileceğini belirtiyor.

Bu sezonun ilk üç ayında Premiyer lig dâhil olmak üzere İngiltere’nin önemli futbol kupalarında meşale yakılmasıyla ilgili 96 olay yaşandı.

Bu rakam 2012-2013 sezonunda bir önceki döneme göre büyük artış göstererek toplam 172 olmuştu.

Bir önceki dönemde 72 olay meydana gelirken, iki yıl öncesindeki toplam olay sayısı ise 8.

2012-2013 döneminde statta meşale bulundurulması ya da yakılması ile ilgili olarak 71 kişi tutuklandı.

Tutuklamalarda bir önceki sezona göre yüzde 154 oranında bir artış yaşandığı belirtiliyor.

Premiyer lig 1635 taraftarın katılımıyla düzenlediği araştırmanın sonucunda, futbolseverlerin yarısından fazlasının bir maçta meşale yakıldığını gördükleri, yüzde 10’unun dumandan, yüzde 2’sinin ise meşalenin yaydığı ısından olumsuz etkilendiği ortaya koyuldu.

Premiyer ligin taraftarlara destek biriminin başındaki Cathy Long, BBC’ye yaptığı açıklamada, meşalelerin hâlihazırdaki en önemli kaygıları olduğunu söyledi.

Araştırmanın sorularını yanıtlayan futbolsever ebeveynlerin üçte ikisi, meşale kullanılmasının, kendilerini çocuklarını statlara getirmekten alıkoyduğunu belirtti.

Statlarda meşale kullanımı dünyanın birçok ülkesinde uzun bir süredir ciddi bir sorun olarak görülüyordu. Ancak sorun boyutları son yıllarda İngiltere’de de artış gösteriyor.

Statlarda meşale yakılması Türkiye’de de Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi kanunu çerçevesinde yasak. Meşale yakanlar hapis cezasıyla yargılanabiliyor.