BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Engelliler Derneği Başkanı Birol Ekşi ile özel röportaj

Ataşehir Engelliler Derneği Başkanı Birol Ekşi ile engelliler hakında konuştuk...

Abone ol

BİROL EKŞİ KİMDİR?

1972 yılında Çankırılı bir ailenin üç çocuğundan en küçüğü olarak Üsküdar’ da dünyaya geldi. Küçük yaşta çocuk felci geçirerek hayatını engelli olarak sürdüren Ekşi, ilköğretim ve lise öğrenimini İstanbul’ da tamamladı. Evli ve üç çocuk babası olan Ekşi 1994 Yılında Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü bünyesinde görev yaparken, 1994 yılında MEB’ in açtığı sınavlarda Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde engelli personel olarak göreve başladı.

Ataşehir Engelliler Dayanışma Derneği’nin kurucusu olan Birol Ekşi daha önce de Kadıköy (Erengazi) Engelliler Derneği kuruculuğunu da üstlendi.

Hala Çankırılılar Platformu’nda Engelliler Meclis Başkanı ve Ataşehir Çankırılılar Derneği Genel Sekreterliği görevlerini sürdürmekte.

18 yıldır görev yaptığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden emekli olan Ekşi, şu an ve CHP’ den tek Ataşehir Engelli Meclis Üyesi Aday Adayı.

b11.jpg 

ATAŞEHİR’DE NE KADAR ENGELLİ VAR?

İstanbul kalkınma ajansının yaptığı araştırmada nüfusun17.6’ sı engelli. “Okulları baz almazsak, 17 mahallede toplam 204 engelli üyemiz var.”

ATAŞEHiR’DE ENGELLiLER İÇİN NELER YAPTINIZ?

Milli eğitimde çalışıyor olmam sebebiyle okul aile birlikleri ve mahalle muhtarlıklarıyla birlikte ilçedeki engellilerin tespitini yaparak ihtiyaçlarına yönelik faaliyetler gerçekleştirdik.
Örneğin bir engelli hastaneye rapor çıkartmak için gittiğinde 8 ay sonrasına gün veriliyor. Biz bu sorunu ikili ilişkilerimizle daha kısa sürede çözdük. Hastanelere gitme konusunda güçlük çektiklerinden, daha kolay ulaşım imkanı sağladık. Raporlarını çıkarıp. sosyal kartlarını ve beyaz kartlarını çıkardık. Emeklilik ve maaş konusundaki her türlü işlemlerini yapmaya çalıştık

Ayrıca daimi olarak, engelli kardeşlerimizin kaymakamlıklardaki dosyalarını takip ediyoruz. Hukuksal haklarının savunmalarını, yazışmalarını yapıyor, takiplerini sağlıyoruz.

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İLGEZDİ’nin destekleri sayesinde çeşitli sosyal kültürel faaliyetler (cami gezisi, Ankara - Çanakkale gezileri) geziler düzenledik. Ayrıca geçen yıl Birinci Engelli Hakları Sempozyumu’nu da düzenledik.

atasehir_engelliler_dernegi_belediye_ziyareti_13-555.jpg 

PROJELERİNİZ NELERDİR?

Bütün ilçelerde olupta Ataşehir’de olmayan ATEM’İ (ATAŞEHİR BELEDİYESİ ENGELLİLER MERKEZİ) kuracağız. Ekşi,
“ATEM olarak öncelikle hedefimiz, Ataşehir Belediyesi İŞ-KUR’ la yapacağımız ortak projeyle özel sektördeki işyerlerine ulaşmak. Bu sayede engelli çalışan personel kadrolarını Ataşehir’de ikamet eden vatandaşlarımızdan oluşturmak. Önceliğimiz kendi ilçe sınırlarımız içierisindeki engelli vatandaşlarımız olmalıdır” dedi.

Burada şu hizmetler verilecek:
• Rehabilitasyon ve psikolog hizmeti,
• Engelli annelere doğum öncesi bilgilendirme,
• El becerisini arttırma kursları,
• Engelli annelere okuma - yazma kursları,
• Beyaz kart alım işlemleri.

Ayrıca 7/24 çalışan Engelli Alo Hattı’nı kurmayı planlıyoruz. Bu sayede, hizmet alınamayan klasikleşen mesai saatleri dışında da hizmet vermeye devam ederek Ataşehir Belediyesi olarak fark yaratmış olacağız.

atasehir_engelliler_dernegi_belediye_ziyareti_14-555.jpg 

SİZCE ENGELLİLERİN EN BÜYÜK SORUNU NE?

Öncelikle ne yazık ki en büyük sorun istihdam. Yasa var ancak kontenjan yok. Yerleşme oranımız çok az olduğundan, mağduriyet devam ediyor. Geçen yıl yapılan sınavda halen arkadaşlarımız mağdurken, yarı yarıya atanamayan bir sürü insan varken, ikinci bir sınav yapılması hiçte uygun değil.

İkinci konu engelli kardeşlerimizin eğitim açısından sınıflandırılması. Elbette eğitim önemli ancak, ilkokul mezunu olmasına rağmen kendini birçok konuda oldukça geliştirmiş engelli vatandaşlarımız da var. Bunlar yadsınamaz.

atasehire_engelli_meclis_uyesi_aday_adayi_birol_eksi_h20029.jpg 

ŞAFAK PAYEV’İN GEÇTİĞİMİZ DÖNEMDE PANTOLON GİYEMEMESİ İLE İLGİLİ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Kılık kıyafet kanununda engellilerin ayrı bir yerde tutulması gerekiyor. Özellikle Mecliste de engellilere pozitif ayrımcılık yapılmalı. Bizim amacımız orda farkındalık yaratmak, yasalara karşı gelmek değil. Engelimizden dolayı bizlerin muaf tutulması gerek. Nasıl ki engellilere yasa gereği 15 yılda emekli olabilme hakkı tanınabiliyorsa, kılık kıyafette de rahat edebileceği şekilde giyinebilme hakkı da tanınmalı. Aslında yasa açık, çalıştıkları kurumlarda yapabilecekleri işlerde, uygun ve rahat edebileceği kıyafetlerle çalışabilmeliler. Sayın milletvekilimizde aynı şekilde, nasıl rahat ediyorsa o şekilde giyinebilmeliydi.

SİZCE MECLİSTEKİ ENGELLİ MİLLETVEKİLİ SAYISI YETERLİ Mİ?

Hayır yeterli bulmuyorum tabiki. Biz bütün partilerden şunu istiyoruz; engelli milletvekilleri, belediye meclis üyeleri, belediye başkanları çoğalmalı. Engelimizi aşmak için bize daha fazla fırsat verilmeli. Yapacağımız görevlerde engel olmadığını biliyoruz ve bunu topluma da göstermek istiyoruz. Ve en önemlisi şu politikadan da vazgeçilmeli: Engellilere acıma ve acındırma politikası. Engellileri ikinci sınıf vatandaş olarak görmesinler. Bir milletvekili, iki milletvekili değil daha da çoğalmalıyız. Mecliste alınan kararlarda bizi temsil edecek kişiler çoğalmalı. Siyasette yeterli sayıda engelli olmadığı için yanlış kararlar alınıyor. Çünkü bizim gerçek ihtiyaçlarımızı, eksiklerimizi bilmiyorlar…
Ataşehir Engelli Komisyonunda inşallah bizlerde yer alacağız. Ve bu konuyu aşacağız.

engelliler-dernegi.jpg