BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.430,48
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna krizi: Kırım'da kamu binaları ele geçirildi

Ukrayna'da Ruslar'ın çoğunlukta yaşadığı Kırım bölgesindeki kamu binalarının silahlı kişilerce ele geçirilmesinin ardından güvenlik güçleri alarma geçirildi.

Abone ol

Ukrayna'da Ruslar'ın çoğunlukta yaşadığı Kırım bölgesindeki kamu binalarının silahlı kişilerce ele geçirilmesinin ardından güvenlik güçleri alarma geçirildi.

Bölgenin başkenti Simferopol'de ele geçirilen binalara Rus bayrağı çekildi.

Yerel yetkililer binayı ele geçirenle pazarlıkların sürdüğünü bilrdirdi.

Simferopol'de dün Rusya yanlısı ayrılıkçılar ve Ukraynalı yeni lider kadrosunun destekçileri arasında çatışmalar yaşanmıştı.

Bölgedeki BBC Muhabiri Mark Lowen olayın bölgedeki gerilimin bir başka göstergesi olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanı Simferopol'deki olay yerinin "kan dökülmesini" engellemek için polis tarafından ablukaya alındığını ve olayın "provokatörlerin" işi olduğunu söyledi.

Avakov Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, "Aşırılık yanlılarına karşı ve durumun şehrin merkezinde bir silahlı çatışmaya dönüşmemesi için önlemler alındı" dedi.

"Kırım Rusyadır"

Binayı ele geçirenler henüz herhangi bir talepte bulunmadı, ancak "Kırım Rusyadır" yazan bir panrkart açtılar.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in devrilmesinden sonra kurulan geçici kabine, dün Meydan olarak bilinen Bağımsızlık Meydanı'da halka tanıtıldı.

"Meydan Konseyi", Arseniy Yatsenyuk'u başbakanlığa önerdi. Önde gelen muhalif eylemcilerin de yer aldığı Bakanlar Kurulu için bugün parlamentoda güvenoylaması yapılacak.

Geçen hafta Meclis tarafından azledilen Yanukoviç uluslararası arananlar listesine konuldu.

Nerede olduğu bilinmeyen kaçak Cumhurbaşkanı Meydan'da geçen hafta 100'den fazla protestocunun öldürülmesinden sorumlu tutuluyor.

ABD'den Ukrayna'ya yardım, Rusya'ya uyarı

Öte yandan, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry, zor durumdaki Ukrayna ekonomisine yardım için ülkeye 1 milyar dolara kadar kredi garantisi sağlayabileceklerini duyurdu.

Kerry ayrıca Rusya'nın Ukrayna'da askeri müdahaleye girişmesinin "vahim bir hata" olacağı uyarısında bulundu.