BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,78
ALTIN 2.395,33
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna: En zengin iş adamından hükümete destek

Ülkedeki cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken, eskiden Rusya ile bağları güçlü olduğu bilinen çelik devi Rinat Ahmetov, Rusya yanlısı ayrılıkçıları eleştirerek, on binlerce işçisini protesto gösterisi düzenlemeye çağırdı.

Abone ol

Ukrayna'da Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ülkenin en zengin işadamı Rinat Ahmetov Rusya yanlısı ayrılıkçıları ülkeyi "soykırıma" sürüklemekle suçlayarak, ülkenin doğusunda kitlesel bir miting çağrısı yaptı.

Çelik devi Ahmetov "insanlar korku ve terör içinde yaşamaktan bıktı" diyerek, on binlerce çalışanını protestolara liderlik etmeye çağırdı.

Ahmetov'un sahibi olduğu Metinvest şirketinde çalışan çelik işçileri daha önce polisle beraber devriye gezerek Rusya yanlısı ayrılıkçıların ülkenin doğusundaki Donetsk bölgesinin en büyk ikinci şehri olan Mariupol'deki hükümet binalarından çekilmesini sağlamıştı.

Ahmetov Salı günü öğlen saatlerinden itibaren insanların iş yerlerinde "barışçıl gösteriler" düzenlemesini ve "barış sağlanana kadar" bu gösterilerin her gün devam etmesini söyledi.

Tahmini olarak 11 milyar dolarlık malvarlığı ile Ahmetov ülkenin en etkili kilşilerinden olarak kabul ediliyor.

Ahmetov'un şirketleri ülkenin endüstriyel bölgelerinden olan ve isyanın doruk noktasına ev sahipliği yapan doğu kısmında, Donbass'ta. Reuters haber ajansına göre Ahmetov'un şirketlerinde çalışan kişi sayısı 300 bin civarında.

Ahmetov geçmişte Rus yanlısı eski Ukrayna devlet başkanı Viktor Yanukoviç ve Rusya ile olan bağları ile biliniyordu.

Kendi televizyon kanalı Ukrayina TV'de yayınlanan acil bir açıklama ile Ahmetov, Ukrayna yönetimine desteğini bildirmiş oldu.

Askerler çekiliyor

Bu arada Ukrayna'nın sınır güvenliğinden sorumlu yetkililerinden Sergiy Astakov Ukrayna haber ajansına Rusya'nın askerlerini sınırdan 10 kilometre kadar dışarı çektiğini söyledi. Astakov Rus birliklerinin daha önce sınıra birkaç yüz metre mesafede olduğunu söylemişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Pazartesi günü ordulara geri çekilme emri vermişti.

Her ne kadar NATO daha önce herhangi bir çekilmenin olmadığını söylese de, Rusya Savunma Bakanı yardımcısı Anatoly Antonov, Salı günü BBC'ye geri çekilmenin "hali hazırda başladığını" söylemişti.