BIST 9.986
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.437,95
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna Başkonsolosluğu'na çatışma

Ukrayna'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na girmek isteyen bir kişi silahla vuruldu. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Abone ol

 Volkan Özbudak isimli saldırgan, yaralı halde kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındı. Özbudak ilk ifadesinde, Ukrayna'da bir iftira nedeniyle cezaevine girip işkence gördüğünü, eylemi intikam amacıyla gerçekleştirdiğini söyledi.

Ukrayna'nın İstanbul Başkonsolosluğuna silahla girmek isterken vurularak yaralı halde yakalanan şüpheli Volkan Özbudak'ın yoğun bakım servisinde tedavisi sürüyor.

Taşıdığı spor çantayı aramak isteyen polislere direnerek ruhsatsız tabancasıyla Başkonsolosluk binasına girmeye çalıştığı belirtilen ve burada görevli polislerce bel, sırt, baldır ve dirseğinden vurularak etkisiz hale getirilen Özbudak, Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ameliyat edildi.

Ameliyatın ardından yoğun bakım servisinde tedavisi sürdürülen Özbudak'ın hayati tehlikesinin devam ettiği kaydedildi.

Çantada oyun hamuru

Bu arada, bomba imha ekipleri nezaretinde yapılan incelemede, şüpheliye ait spor çantada elektrik kabloları, plastik patlayıcıya benzeyen oyun hamuru, kibrit parçaları, 5 adet kelepçe, kol saati ve deodorant olduğu tespit edildi.

İstanbul doğumlu olan 29 yaşındaki Özbudak'ın daha önce Ukrayna'da yaşadığı, İrina Valedina adlı Ukraynalı bir eşi olduğu öğrenildi.

Bu ülkede oturma izni sorunu olduğu belirtilen şüphelinin Ukrayna polisine mukavemet suçundan gözaltına alınarak tutuklandığı ve Ukrayna'da bir süre cezaevinde kaldıktan sonra sınır dışı edildiği bildirildi.
Türkiye'ye döndükten sonra İstanbul Fatih'teki ailesiyle yaşamaya başlayan Özbudak'ın vize almak ve eşinin yanına gitmek için Ukrayna yetkili makamları ve İstanbul Başkonsolosluğu ile defalarca yazışma yaptığı ancak bir sonuç alamadığı kaydedildi.

Şüphelinin bu nedenle rehine eylemi düzenlemeyi planlamış olabileceği öne sürüldü.

Görgü tanıkları 1 el silah sesinden sonra 5-6 el daha silah sesi duyduklarını aktardı. Olay sırasında içeride konsolosluk çalışanlarının olduğu ancak yaralanan kimsenin olmadığı belirtildi.

Öte yandan, Özbudak'ın babası ile bazı konsolosluk görevlileri, olaya ilişkin ifadelerine başvurulmak üzere Gayrettepe'deki Asayiş Şube Müdürlüğüne getirildi.

Çapkın: "Terörist saldırı değil"

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, "Terörist bir saldırı olmadığı görülüyor. Şahsi bir sorun gibi görünüyor şimdilik" dedi.

Saldırganın içeri girerken polise 'Uzak dur bomba var' dediğini belirten Çapkın, "Saldırgandan alınan ilk bilgiye göre şahıs, 1981 İstanbul doğumlu Volkan Özbudak" diye konuştu.

Özbudak'ın Ukrayna uyruklu bir kadınla evli olduğunu, orada bir evi bulunduğunu anlatan Çapkın, "Orada problemler yaşamış ve Ukrayna'dan sınır dışı edilmiş. Ukrayna polisiyle birtakım problemler yaşamış ve orada hapis yatmış. Eşi sanıyorum burada. Şahsi sorununu böyle çözmeye kalkmış anlaşılan. Başkonsolosluğa girişinde polis arama yapmak istiyor, polise direniyor ve belindeki silahını çekiyor, ateş etmeye başlıyor. Polis de silah kullanma yetkisini kullanmış ve vurarak etkisiz hale getirmiş" dedi.

İstanbul Valisi Muammer Güler de, "Kişisel bir durumdan kaynaklandığı sanılıyor. Ukraynalı eşinden dolayı bir takım sıkıntılar yaşadığı anlaşılıyor. Eşinin evinin soyulduğu, oradaki görevlilerin farklı muamele yaptığını söylediği belirtiliyor" açıklamasını yaptı.

İşkence iddiası

İlk ifadesinde Volkan Özbudak'ın Ukrayna'daki evine hırsız girdiği için polise müracat ettiği, asılsız ihbar olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığını ve cezaevinde işkence gördüğünü söylediği belirtildi.

Saldırganın ayrıca, bu ülkeye girmesine izin verilmeyince böyle bir eylem planladığını ve bomba süsü verdiği bir çanta ile başkonsolosluğa gittiğini söylediği kaydedildi.

İntikam amacıyla eylemi gerçekleştirdiğini söyleyen Volkan Özbudak'ın 1 yıl Ukrayna'da yaşadığı, hırsızlık ihbarının ardından sınırdışı edildiği kaydedildi.