BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan hakaretten tazminat kazandı

Erdoğan'a yönelik hakaret unsuru içerdiği iddiasıyla yargılanarak beraat eden İngiliz Michael Dickinson tazminata mahkum oldu.

Abone ol

Kadıköy Adliyesi önünde sergilediği "kolaj" çalışmasının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret unsuru içerdiği iddiasıyla yargılanarak beraat eden İngiliz Michael Dickinson, Yargıtayın bozma kararı üzerine yeniden yapılan yargılamada 7 bin 80 TL para cezasına çarptırıldı.

Sanık hakkında verilen hükmün açıklanması geri bırakıldı. Kadıköy 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanık Dickinson ve avukatı Volkan Gültekin katıldı.

Duruşmada söz alan sanık Dickinson, ressam olduğunu ve resimleriyle birçok konuya değindiğini belirterek, "Yaptığım kolajların karikatürlerden farkı bulunmamaktadır. Irak olayının başlangıcında George W. Bush hakkında da resim yapmıştım. Amerika Başkanı'nı 'şeytan' olarak resmetmiştim. O resim şu anda yanımdadır. Mahkemeye bunu gösteriyorum. Ancak bu resim de eleştiriden ibarettir. Onun dışında hakaret kastım yoktur" diye konuştu.

Dickinson, mahkemenin hakkında para cezası vermesi halinde bu parayı ödemeyeceğini söyledi.

Kararı açıklayan hakim, sanığın, TCK'nın 125/3-a maddesi uyarınca, "Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret" suçundan önce 365 gün adli para cezasıyla cezalandırılmasını öngördü.

Sanığın bu suçu aleni bir yerde gerçekleştirdiği gerekçesiyle altıda bir oranında artırım uygulayan hakim, toplamda 425 gün adli para cezası verdi.

Cezayı, sanığın iyi hali dolayısıyla indirip 354 gün olarak karara bağlayan hakim, bunu da günlüğü 20 TL'den 7 bin 80 TL olarak öngördü.

Hakim, sanığın geçmişteki halini dikkate alarak, ileride bir daha suç işlemeyeceği kanaati oluştuğundan Dickinson hakkında kurulan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmetti.

Sanığın beş yıl süreyle denetime tabi tutulmasına karar veren hakim, denetimli serbestlik tedbirinin ise uygulanmamasını kararlaştırdı.

Olayın geçmişi

Dickinson, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu görevlisi Erkan Kara'nın, Kadıköy Meydanı'nda düzenlenen savaş karşıtı etkinlikleri çerçevesinde Başbakan Erdoğan'a hakaret içerdiği öne sürülen bir kolaj nedeniyle yargılandığı davanın Kadıköy 3. Sulh Ceza Mahkemesindeki 13 Eylül 2006 tarihli duruşmasını izlemişti.

Dickinson, duruşmadan sonra Kara'nın yargılandığı davanın da konusunu oluşturan kolajı adliye çıkışında açınca gözaltına alınmış, ardından tutuklanmıştı.

Kısa bir süre sonra tahliye edilen Dickinson'ın, hazırlanan iddianamede, "Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat etmek" suçundan TCK'nın 125. maddesi uyarınca 1 ile 2 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenmişti.

Yargılama sonucu yerel mahkeme sanığın beraatını kararlaştırmış, Yargıtay 4. Ceza Dairesi 25 Mayıs 2009 tarihinde oy birliğiyle bu kararı bozmuştu.

Yargıtayın kararında, "İngiliz vatandaşı olup 20 yıldır Türkiye'de yaşayan ve çeşitli eğitim kurumlarıyla üniversitelerde hocalık yaptığı anlaşılan sanığın, Türk örf ve adetlerinden uzak olmayan bir yaşantı içinde olduğu ve eylemin ülke kamuoyundaki etkisini bilebilecek durumda bulunduğu gözetilmeden suça konu kolajın siyasi eleştiri ve mesaj içerdiği, sanığın suç kastının bulunmadığı biçimindeki yasal olmayan gerekçeyle hükümlülüğü yerine beraat kararı verilmesi yasaya aykırı ve Cumhuriyet Savcısının temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden hükmün bozulmasına karar verildi" denilmişti.