BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Uçuş yasağı tasarısı Güvenlik Konseyi'nde

İngiltere, Fransa ve Lübnan, BM Güvenlik Konseyi'ne, Kaddafi'ye bağlı güçlerin hava saldırılarını durdurmak amacıyla Libya üzerindeki uçuşların yasaklanmasını öngören bir karar tasarısı sundu.

Abone ol

İngiltere, Fransa ve Lübnan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne Albay Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin hava saldırılarını durdurmak amacıyla Libya üzerindeki tüm uçuşların yasaklanmasını öngören bir karar tasarısı sundu.

Söz konusu ülkeler, bu adımın, daha önce uçuş yasağı isteyen Arap Birliği'nin çağrısına yanıt niteliği taşıdığını duyurdular.

Ancak uçuş yasağı konusunda konsey üyeleri arasında derin görüş ayrılıkları var.

Almanya gibi bazı ülkeler hala yanıtlanması gereken birçok soru olduğunu savunurken, Amerikan yönetimi henüz pozisyonunu ilan etmedi.

G8 liderleri dün Paris'teki oturumlarında bu konuda bir karara varamamıştı.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, toplantı sonrası, ülkesinin, BM'nin, Libyalı muhaliflere bu hafta alacağı kararla destek vermesini beklediğini söyledi.

Bu arada ABD Libya'ya yaptırımları ağırlaştırma kararı aldı.

Kaddafi Arap Birliği'ne meydan okudu

Öte yandan Libya lideri Muammer Kaddafi, televizyonda yayımlanan konuşmasında isyanı mutlaka bastıracağını söyledi. Konuşmasında Arap Birliği'ni de hedef alan Kaddafi örgütün "tarih" olduğunu savundu.

Kaddafi'ye bağlı güçler, doğuda ilerleyişini sürdürüyor. Savaş uçakları Ecdebiye'nin eteklerini bombaladı. Ecdebiye, isyancıların kalesi durumundaki Bingazi'nin önünde bulunan en önemli engel.