BIST 10.159
DOLAR 32,17
EURO 35,19
ALTIN 2.473,30
HABER /  GÜNCEL

Üçüncü köprü Sakarya’ya yarayacak

İstanbul’un üçüncü köprüsü en çok Sakarya’nın ilçelerini ve köylerini zengin edecek.

Abone ol

İSTANBUL Boğazı üzerine inşa edilecek üçüncü köprünün güzergahı, otoyollar ve çıkış noktaları, bu kez dikkatleri Sakarya bölgesine çekti.

Para Dergisi'nden Bülent Ekimci'ye göre; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, üçüncü köprünün Garipçe ve Poyrazköy arasında yapılacağını; Kuzey Marmara Otoyolu’nun ise Çatalca’dan başlayarak köprüye bağlanacağını, ardından da Beykoz’un üst kısmından geçerek Gebze’de TEM Otoyolu ile birleşeceğini açıkladı.

Avrupa Yakası’nda Kuzey Marmara Otoyolu’na ilk bağlantı Çatalca-Hadımköy arasında, Anadolu Yakası’nda ise Orhanlı bölgesinde yapılacak. Hatırlanacağı gibi, her iki bölge de lojistik merkezi olarak belirlenmişti. Anadolu Yakası’nda Riva çıkışı ile Kavacık Kavşağı’ndan TEM’e bağlanacak olan yeni otoyolun, Avrupa Yakası’nda ise Arnavutköy, Kemerburgaz-Göktürk ve Zekeriyaköy çıkışları olması planlanıyor.

İMAR İZNİ OLMAYAN YERLER

Kuzey Marmara Otoyolu’nun büyük bölümünün kamu arazilerinden geçeceği açıklandı. Şimdi gözler açıklanan güzergahta en çok prim yapacak bölgelere çevrildi. Otoyolun geçeceği güzergahlar üzerinde bulunan Çatalca, su havzasında bulunduğu için arazilere imar izni verilmiyor. Bu yüzden de alınacak arazinin prim yapma olasılığı yok. Kemerburgaz ve Göktürk’te ise arazi bulmak neredeyse imkansız. Zekeriyaköy’de arazi fiyatları zaten oldukça yüksek. Anadolu Yakası’nda bulunan Riva’daki arazilerin de imar izni bulunmuyor.

PRİM YAPACAK YERLER

Yeni otoyol güzergahı, İstanbul’a yakınlığıyla en çok Sakarya (Adapazarı) bölgesindeki arazilere değer kazandıracak gibi gözüküyor. Adapazarı ve merkeze yakın olan Karaman, Camili ve Korucuk’ta arsaların metrekaresi 70-90 lira arasında değişiyor. 1999 depreminde en çok hasar gören eski Adapazarı’nda arsaların metrekaresi 150 liradan başlayıp 300 liraya kadar çıkıyor. Bölgedeki ticari alanların metrekare fiyatları ise 70-150 lira arasında seyrediyor. Sakarya’nın merkezine çok yakın olan Arifiye, Erenler ve Serdivan’da arsa ve arazi fiyatları merkezdekilerle hemen hemen aynı seviyelerde...

SAKARYA’NIN EN GÖZDE YERİ

Sakarya’nın en gözde bölgesi olan Karasu’da, yazlık konut arsalarının metrekaresi 100 ile 500 lira arasında değişiyor. Kibar Holding’in demir-çelik fabrikasının bulunması, Çinli Chery’nin bölgeye otomobil fabrikası kuracağını açıklaması, liman yapılması ve iki adet daha liman yapılacağının açıklanması Karasu’daki arazi fiyatlarını patlatmış. Bölgedeki gayrimenkul uzmanlarından Erdal Bıçakçı, arazi fiyatlarının her geçen gün yükseldiğini vurguluyor.

Sanayi ve depolama arsalarının metrekaresi 80-200 lira arasında. Liman çevresindeki parsellerse 100 liradan başlayıp 500 liraya kadar çıkıyor.
Karasu Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) arazilerin metrekaresi 60-100 lira arasında değişiyor. Bölgede tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi 10 liradan başlıyor.

İhale edilen Karasu-Kandıra-Şile-İstanbul yolu, Karasu ile İstanbul arasındaki mesafeyi 110 km’ye indirecek. İhale edilen Bartın-Karasu-Arifeye demiryolunun da bölgede hareketlilik yaratması bekleniyor.

KOCAALİ’DEKİ YAZLIKLAR

Karadeniz’e sahili olan Kocaali, yazlık konut ve arsa satışları açısından oldukça hareketli bir bölge. Arsaların fiyatı, bulunduğu yere göre 100 ile 400 lira civarında değişiyor. Bölgede, üç katlı tripleks villalar 90 bin ile 150 bin liraya satılıyor. Fındık bahçelerinin çoğunlukta olduğu Kocaali’de, tapulu bahçelerin metrekaresi 20 liraya, tapusuzlarınki ise 10 liraya satılıyor.

SANAYİ ARSALARI

Sakarya’nın E-5 Otoyolu’na yakın bölgesi Hendek’te sanayi arsaları ön plana çıkıyor. Hendek Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) sanayi arsalarının metrekaresi 100 lira civarında. E-5 Otoyolu’na cephesi bulunan arazilerin metrekaresi 100 liradan başlayıp yerine göre 200 liraya kadar çıkabiliyor.

Hendek’te konut fiyatları ise 65 bin ile 120 bin lira arasında değişiyor. Fındık bahçelerinin fiyatında son yıllarda büyük düşüş olduğunu ifade eden Erdal Bıçakçı, bahçelerin metrekaresinin 15-20 liraya satıldığını söylüyor. Bölgedeki köylerde tarla vasfındaki arazilerin metrekare fiyatları 6 ile 20 lira arasında.

ÇİM YETİŞTİRİCİLİĞİ REVAÇTA

Son yıllarda çim yetiştiriciliğiyle ön plana çıkan Akyazı’da, çim ekilen tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi 15-20 lira arasında değişiyor. Arsa metrekaresinin 150-250 lira olduğu bölgedeki evlerse 60 bin ile 100 bin lira arasında satılıyor. Sanayi arsalarının metrekaresi 60-100 liradan satılıyor.

KAYNARCA GELİŞMEYE AÇIK

Karasu ve Kocaali’den sonra Sakarya’nın Karadeniz’e açılan üçüncü ilçesi Kaynarca. Az gelişmiş bir bölge olarak dikkat çeken Kaynarca’nın, Karasu-Kandıra-Şile otoyolunun açılmasıyla birlikte hareketleneceği tahmin ediliyor. Karasu’daki sanayi yatırımlarının Kaynarca’ya kayması da kaçınılmaz gibi gözüküyor.

Halen bölgenin en ucuz arazileri 10 lirayla Kaynarca’da. Sahil şeridindeki arsa ve arazilerin metrekaresi ise 50-150 lira arasında değişiyor. Kaynarca merkezde arsaların metrekaresi 70-150 arasında. Evlerin fiyatı ise 60 bin lira civarında.

GEYVE VE PAMUKOVA

Geyve ve Pamukova’da yoğun olarak meyve ve sebzecilik yapılıyor. Bu yüzden verimli bölgelerde tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi 50 liraya kadar çıkıyor. Bölgedeki kıraç arazilerin metrekaresi 5-10 lira arasında değişiyor. Geyve’deki konut arsalarının metrekare fiyatları ise 70-150 lira arasında.

KARAPÜRÇEK

Geyve’nin sınır komşusu Karapürçek’teki sanayi arsalarının metrekaresi 50 liraya kadar çıkıyor. Konut arsalarının metrekaresi 50-150 lira. Tarla vasfındaki arazilerse 5-15 liraya gidiyor. Karapürçek’te ev fiyatları 50 bin ile 65 bin lira arasında değişiyor.

SÖĞÜTLÜ VE FERİZLİ

Söğütlü ve Ferizli’deki konut arsalarının metrekaresi 75-150 lira arasında değişiyor. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi’nde arazilerin metrekaresi 75 liraya kadar çıkıyor. Bölgedeki konut fiyatları ise 60 bin lira civarında. Tarla vasfındaki arazilerin dönümü 6 bin ile 10 bin lira arasında değişiyor.

TURİST ÇEKEN İKİ BÖLGE

Eski Osmanlı evleriyle dikkat çeken Taraklı, Sapanca’yla birlikte bölgenin turistik yerlerden biri olarak ön plana çıkıyor. Taraklı’daki konut arsalarının metrekare fiyatı 70-150 lira arasında seyrediyor. Tarım ve meyveciliğin geliştiği bu bölgede tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi 7 ile 25 lira arasında.

Gölü ve dinlenme tesisleriyle turist çeken Sapanca ise villa ve ikinci konut alanı olarak ön plana çıkıyor. Konut arsalarının metrekaresi 100-400 lira arasında değişiyor. Sapanca’daki lüks villaların fiyatı ise 400-500 bin liraya kadar çıkıyor.