BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

'Ucube' yıkım dünya basınında!

Heykeltıraş Mehmet Aksoy'un Kars'ta yaptığı İnsanlık Anıtı'nın yıkımına dünya basınında da geniş yer verdi.

Abone ol

Heykeltıraş Mehmet Aksoy'un Kars'ta yaptığı İnsanlık Anıtı'nın yıkımı, Türkiye'de olduğu gibi dünya basınında da geniş yankı buldu.

Heykeltıraş Mehmet Aksoy'un Kars'ta yaptığı İnsanlık Anıtı'nın yıkılışıyla ilgili en ilginç yorum, Wall Street Journal'dan geldi. Habertürk Gazetesi'nin derlediği habere göre: Gazetenin internet sitesinde, "Ermeni-Türk anıtı, seçim kampanyasında ifade özgürlüğünün sembolü haline geldi" başlığıyla yayımlanan analizde "Erdoğan'ın liderliğindeki İslami eğilimli AK Parti, Ermenistan'la ilişkilerin tamirine Türkiye'nin laik anamuhalefet partilerinden daha açık olduğunu kanıtladı. Ancak anıt bir rol değişikliğine neden oldu" yorumu yapıldı.

'DOSTLUK PARAMPARÇA'

Fransız La Liberation Gazetesi, "Türk-Ermeni dostluğu paramparça" başlığıyla yayımladığı haberde heykelin "olası bir barışmanın simgesi" olduğunu vurguladı. İngiliz Independent Gazetesi'nin başlığı ise "Türkiye ve Ermenistan çekişirken dostluğun eli geri çekildi" oldu.

Haberde anıtın yıkılışının iki ülke arasındaki yakınlaşma girişiminin durmasının işareti olduğu ifade edildi. Haberi yazan Shaun Walker, "Türkiye'nin bölgesel müttefiki Azerbaycan ve Türkiye'deki milliyetçiler, anıta güçlü tepki gösterdi" ifadesini kullandı.

'UCUBE' VURGUSU

BBC'nin internet sitesinde yer alan haberde ise Başbakan Erdoğan'ın ocak ayında Kars'a yaptığı ziyaret sırasında, anıtı "ucube" olarak tanımladığı ve 11'inci yüzyıldan kalma bir türbeye saygısızlık olarak nitelendirdiği hatırlatıldı.

Haberde "Erdoğan'ı eleştirenler Başbakan'ın bu ifadeleriyle haziran seçimleri öncesi, bölgede güçlü olan milliyetçilere hitap ettiğini söyledi" denildi. AFP ve Associated Press gibi haber ajansları da anıtın yıkılışına haberlerinde yer verirken, Erdoğan'ın anıtı "ucube" olarak nitelendirdiğini ve yıkım planını eleştiren sanatçı Bedri Baykam'ın geçtiğimiz hafta bıçaklandığını vurguladı.

İKİNCİ KELLE GECE KESİLDİ

İnsanlık Anıtı heykelinin kafalarının kesilmesi bitti. İkinci figürün kafası önceki gece kesildi. Dün de gövdelerin kesim işlemi için hazırlıklar yapıldı. Gövdeler bugün kesilecek.