BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

El Kaideciler'in seksten uzak durma yolu

Wikileaks'teki belgeler göre El Kaideciler seksten uzak durmak için iktidarsızlık iğnesi yaptırdıkları ortaya çıktı

Abone ol

Wikileaks'te en son yayınlanan gizli belgelere göre, El Kaide'nin Guantanamo'da tutulan üst düzey liderlerinden biri, kadınlar tarafından ayartılmasını önlemek amacıyla kendisine iktidarsızlık sağlayan iğneler yapıyordu.

Konuyla ilgili Suudi Arabistanlı Abdül Rahim Hüseyin Muhammed Abdüh El Nashiri'nin direkt olarak El Kaide lideri Usame Bin Ladin'e rapor verdiği belirtiliyor. El Kaide liderini sorgulayan Amerikalı yetkililer hazırladıkları raporda, "Tutuklu, kendini fazsasıyla cihada adamış, iktidarsızlık için iğne olduğu ve başkalarına da bu iğneleri olmalarını tavsiye ettiği bildiriliyor" diye yazıyor. El Nashiri'nin dikkatinin kadınlar tarafından dağılmasını önlemek ve cihat için daha fazla yoğunlaşabilmek için iğne olduğu belirtiliyor.

SALDIRILARDAN SORUMLU TUTULUYOR

Belgelere göre, El Nashiri, Ekim 2000'de Amerikan destroyeri USS Cole'a yönelik saldırının üst düzey planlayıcısıydı. Yemen limanındaki intihar saldırısında 17 ABD askeri ölmüş, onlarcası da yaralanmıştı. El Nashiri, El Kaide'nin en yetenekli liderlerinden biri olarak tanımlanıyor ve ayrıca 2002'de Fransız petrol tankeri MV Limburg'a zarar veren intihar saldırısının planlayıcısı olmakla da suzlanıyor. Saldırıların Bin Ladin'in doğrudan talimatları uyarınca planlandığı kaydediliyor. Sorguculara göre, El Nashiri ABD'ye yönelik çok sayıda saldırı planıyla da alakalı ve hücresi Afganistan dışındaki çok sayıda intihar saldırısının ve sabotajın da sorumlusu ve planlayıcısı. El Nashiri, Kasım 2002'te Birleşik Arap Emirlikleri'nde yakalandı. Guantanamo'ya Eylül 2006'da götürüldü. CIA'nın gizli cezaevinde epey zaman geçirdi. CIA'nın waterboarding olarak adlandırılan ve başa çuval geçirilip su dökülerek boğulma hissi yaratılan işkence yöntemini uyguladığını itiraf ettiği mahkumlardan biri. 42 yaşındaki El Nashiri, hala Guantanamo'da tutuluyor.