BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Uçan Süpürge başladı

''9. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'' törenle başladı.

Abone ol

Sunuculuğunu Halil Ergün ve Nur Sürer'in üstlendiği, Opera Sahnesi'ndeki açılış töreninde, Selma Güneri'ye sinema yaşamı boyunca farklı kadın karakterleri başarıyla canlandırması ve Türk sinemasına katkılarından dolayı, onur ödülü verildi.

Türkiye'nin ilk kadın filmleri festivali olan Uçan Süpürge'nin Genel Koordinatörü Halime Güner, törende yaptığı konuşmada ''dünyayı ve hayatı kucaklayan'' bir etkinlik düzenlediklerini söyledi.

Barış, dostluk ve kardeşliğin egemen olduğu bir dünya için herkesin yapabileceği bir şeyler olduğunu vurgulayan Güner, ''Kadın duyarlılığını geniş kitlelere sunmak için buradayız'' dedi. Daha sonra Halil Ergün ve Nur Sürer, 25 ülkeden 84 yönetmenin 94 filmle yer aldığı festival programı hakkında bilgi verdi.

Törende, festivalin ''Sinemamız'' başlıklı bölümüne filmleriyle konuk olacak oyuncu Selma Güneri'ye onur ödülü verildi. Ödülünü, festivalin genel koordinatörü Halime Güner'in elinden alan Güneri, ''Oyunculuk hayatımın en anlamlı ödülünü alıyorum. Festivalin mimarları bu güçlü ve başarılı kadınlara çok teşekkür ederim'' diye konuştu. Festivalin, ''Her şeye Rağmen Sinema'' başlıklı bölümünde filmleri gösterilecek İranlı yönetmen Tahmineh Milani'nin de katıldığı törende, besteci ve piyanist Anjelika Akbar da konser verdi. Akbar, Can Dündar'ın ''Köy Enstitüleri'' belgeseli için bestelediği eserleri seslendirdi.

Törende, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu ile sponsor firmalara da desteklerinden dolayı plaket verildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına teşekkür plaketini alan Aybala Dağaşan, Bakan Koç'un tebrik mesajını ve başarı dileklerini davetlilere iletti.

FESTİVALDE BU YIL
''9. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'', ''Sinemamız'', ''Bir Ülke: Portekiz'', ''Usta Kadınlar'', ''Her şeye Rağmen Sinema: Tahmineh Milani'', ''Her Biri Ayrı Renk'', ''Kim Bu Sarah Watt'', ''Suyun Şekli'', ''Olay Mahalli: Aile'', ''En Gerçekler'', ''En Hayaller'' ve ''Kısa Olmazsa Olmaz'' bölümlerinden oluşuyor.

Gösterimleri Kavaklıdere ve Kızılırmak sinemalarında yapılacak festivalin ''Sinemamız'' bölümünde ''Onur Ödülü''ne layık görülen Selma Güneri'nin başrolünü oynadığı ''Son Kuşlar'' ve ''Bitmeyen Yol'' filmleri izlenebilecek. ''Bir Ülke'' bölümünde ise Türk sinemasına olan yakınlığı nedeniyle Portekiz sinemasının örneklerine yer veriliyor.

''Olay Mahalli: Aile'' bölümünde yer alan ''Tatlı Yiyelim, Tatlı Konuşalım'' filminin gösterimi Ankara'daki toplum merkezlerindeki kadınların katılımıyla gerçekleştirilecek. Gösterimin ardından Psikolog Feride Yıldırım Güneri ile Prof. Dr. Zuhal Karahan Kara'nın katılacağı bir söyleşi gerçekleştirilecek. ''Suyun Şekli'' filminin özel gösterimine ise yazar Elif Şafak konuk olacak.
Festival, 11 Mayıs'ta gerçekleştirilecek kapanış töreni ile sona erecek.