BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Tarihi eser operasyonu

İstanbul'da gerçekleştirilen 2 operasyonda, Roma ve Bizans dönemlerine ait 248 adet tarihi eser yakalandı.

Abone ol

Operasyon, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin Şişli ve
Zeytinburnu'nda iki ayrı tarihi eser kaçakçısını takibi ile başladı. İlk operasyon Şişli'de elinde bulundurduğu tarihi eserleri satmak üzere
müşteriyi arayan İ.D. ile kurulan irtibatla başladı. Alıcı kılığına giren sivil polisler, pazarlık yapmak üzere tarihi eser kaçakçısının evinde buluşma sağladı. Buluşmada polis, gerçek kimliğini göstererek, İ.D'yi evinde bulundurduğu çok sayıda tarihi eserle birlikte göz altına aldı.

İkinci operasyon yine alıcı kılığına giren polisle tarihi eser kaçakçısı G.A. ile Zeytinburnu'nda sağlanan buluşma neticesinde gerçekleşti. Pazarlık aşamasında tarihi eserleri görmek isteyen alıcı kılığındaki polislerin eserleri tespit etmesi üzerine operasyon başlatıldı. Olayda Y.A. elinde bulundurduğu eserlerle birlikte gözaltına alındı. Her iki operasyonda, Roma ve Bizans dönemlerine ait olduğu bildirilen 248 parça tarihi eser ele geçirildi. 202 adet Roma ve Bizans dönemlerine ait sikke, 20 adet pişmiş toprak çanak çömlek, 10 adet bronz halhal ile yüzük ve çok sayıda çeşitli eser ile objelerin ele geçirildiği operasyonda yakalanan kişiler mahkemeye sevk edildi.

Zanlılardan G.A. tutuklanırken, İ.D. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Yetkililer bu kişilerin daha önce de haklarında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet ettikleri gerekçesiyle emniyet müdürlüğünde kayıtlarının bulunduğunu belirtti.