BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  POLİTİKA

CHPnin gündemi B.Trakya

CHP, Batı Trakya Türk azınlığının içinde bulunduğu durumun Meclis'te görüşülmesini istedi.

Abone ol

CHP, Batı Trakya Türk azınlığının içinde bulunduğu durumun tüm yönleriyle ele alınması amacıyla genel görüşme açılmasını istedi.

CHP grup başkanvekilleri Ali Topuz, Kemal Anadol ve Haluk Koç'un imzalarıyla TBMM Başkanlığına sunulan önergede, Batı Trakya'daki Türk azınlığının anlaşmalardan doğan temel haklarının birçoğuna Yunan hükümetince kısıtlamalar uygulandığını ifade edilerek, ''Bir süre önce Batı Trakya'yı ziyaret eden Karma Parlamento Komisyonu heyetimiz de bu kısıtlamaları yerinde tespit etmiştir'' denildi.

Batı Trakya'daki Türk azınlığının, başta Lozan Anlaşması olmak üzere çeşitli milletlerarası anlaşmalardan kaynaklanan eğitim, din ve kültür alanlardaki haklarının kısıtlandığı vurgulanan gerekçede, bir süre önce yürürlükten kaldırılan Vatandaşlık Yasası'nın eski bir maddesi uyarınca, yaklaşık 60 bin soydaşın haksız yere Yunan vatandaşlığından çıkarıldığı ve halen vatandaşlığa geri alınmadıkları kaydedildi.

Önergede, anlaşmalarda öngörülen sayının çok altında öğretmenin Batı Trakya'ya gönderildiği, soydaşların çocuklarının gerekli eğitimi görme imkanından yoksun bırakıldığı; okul kitaplarının yenilenmesine Yunan makamlarınca güçlük çıkarıldığı; yüksek öğretimde de kısıtlamalara gidildiği vurgulandı.

Yunan mahkemelerinin aldığı kararla isminde ''Türk'' olan azınlık derneklerinin kapatıldığı, Osmanlı döneminden kalan, harap durumdaki bazı camilerin onarımına ve halkın seçtiği müftülerin görev yapmasına izin verilmediğine de işaret edilen önergede, şöyle denildi:

''Batı Trakya'daki Türk cemaat vakıflarına, 1967'deki askeri darbeden bu yana ciddi kısıtlamalar getirilmiştir. Soydaşlarımıza ait araziler haksız yere ve ölçüsüz biçimde istimlak edilmiş, soydaşlarımız büyük zarara uğratılmıştır.

Bölgenin başlıca geçim kaynağı tütün üretimine AB tarafından kısıtlama getirilmiş, ancak bunun yerine ikame edilecek ürünler konusunda Yunan hükümetince henüz etkili çalışma yapılmamıştır.''

CHP'nin önergesinde, ''Bütün bu konuların TBMM Genel Kurulunda kapsamlı biçimde ele alınması ve gerekli girişimlerin yapılması için hükümete önerilerde bulunulması uygun olacaktır'' denildi.