BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Uçakta Kürtçe anons bizi bozar!

DTP'li vekil uçaklarda İngilizce'nin yanısıra Kürtçe anons yapılmasını istedi! Bu talebe ilk cevap Bakan Yıldırım'dan geldi.

Abone ol

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bir DTP milletvekilinin yaptığı “uçaklarda Kürtçe anons yapılması” önerisinin, Türkiye'nin üniter devlet yapısına ve anayasasına uygun olmadığını söyledi.

Bakan Yıldırım, Haliç Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Genç Girişimcilik Konferansı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldırım, DTP milletvekili Osman Özçelik’in Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, “uçaklarda Kürtçe anons yapılması”na yönelik verdiği teklifle ilgili bir soruyu yanıtlarken, şunları söyledi:

"Bizim her teklifi, her fikri ciddiye almamak gibi bir konumumuz olamaz. Orası milletin meclisidir herşey konuşulur ama ‘herşey yapılır’ anlamına gelmez. Herşey konuşulur, her fikir tartışılır. Şu hususa dikkat etmemiz lazım arkadaşlar. Şimdi belki şöyle düşünebiliriz, ‘aman bunda ne var işte Türkçe bilmeyene Kürtçe de destek olsak, o insani bir şeydir’. Ama bir ülkenin resmi dili neyse o resmi dil, herkesin evvel emirde tabi olduğu bilmesi gereken dildir. Hem günlük yaşam için hem de vatandaşlık gereği budur. Onun dışında öğrenmek istediği farklı diller lehçeler şüphesiz ki olabilir ama bunu bir resmi dil gibi algılanmaya yönelik talepler bizim üniter devlet yapımıza uygun değildir. Anayasamıza da uygun değildir. OIayı bu çerçevede değerlendirelim "

İŞLETME KUSURU VAR

Bakan Yıldırım, Ak Parti Milletvekili Lokman Ayva’nın uçağı rötar yaptığı için uçağın kapılarını açtırarak, dışarı çıkması ve ardından da kendisini istifaya davet etmesiyle ilgili soruları yanıtladı. Yıldırım, “Lokman Ayva Ak Parti’nin kuruluşundan beri beraber olduğumuz değerli bir arkadaşımız. Kendisi görme engelli olduğu için, engelliler için yoğun çalışmaları var. Kendisiyle yaşadığı olaydan dolayı dün akşam görüştüm. Tabii orada bir basit işletme kusuru var. Gereken işlemleri de yaptık." dedi. Yolcunun uçak kalkmadan içeri alındığını kaydeden Yıldırım, "Önemli olan yolcuyu bilgilendirmektir." dedi.