BIST 10.167
DOLAR 32,24
EURO 34,97
ALTIN 2.448,36
HABER /  DÜNYA

Uçak kazasında suçlu yok!

Hollanda geçici ara raporu açıkladı. Rapora göre kulenin suçu yok, pilotlar da ellerinden geleni yapmış. Peki uçak nasıl düştü?

Abone ol

Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi’nin (OVV), THY’nin Tekirdağ uçağının Schiphol Havaalanı’na inişe geçtiği sırada düştüğü kazayla ilgili geçici ara raporu dün açıklandı. Hollandalı uzmanlara göre ne kule, ne de pilotlar suçlu: “Kule, önceki uçak ile THY uçağı arasında yeterli mesafe bıraktı, yani Vortex etkisi yok. Pilotlar düşüşe neden olan altimetre arızasını zamanında fark etti ancak yeterli müdahalede bulunamadı”

ALTİMETRE BOZUKTU, PİLOTLARIN ÇABASI YETMEDİ

Rapora göre, pilotlar uçakta ani irtifa kaybı ve hız düşmesi olduğuna ilişkin uyarı sinyalini, Flevoland üzerinde aldı. Ancak bu uyarı soldaki hatalı altimetre yüzünden verildiği için ve henüz uçak piste uzak olduğundan pilotlar, doğru bir şekilde bu uyarıyı dikkate almadı. Ancak gaz kollarını kontrol eden ’auto throttle’ sistemi hatalı altimetreden veri alarak uçağı iniş için hazırlamaya başladı. Motorlar “retard” moda getirildi ve motor gücü otomatik sistem tarafından rölantiye alındı. Yükseklik 275 metre ve hız da saatte 266 kilometre olarak gözüküyordu ve uçağın kanatları iniş vaziyeti almıştı. İdeal iniş açısını yakalamak için pilotlar sürat düşürmek istediklerinden ’auto throttle’ sisteminin bu hamlesine müdahale etmedi. Ancak oto pilot sistemi uçağın hızını sabit tutmaya çalışırken uçak hız kaybetmeye devam edince otomatik pilot uçağın burnunu kaldırarak ideal açıyı yakalamaya çalıştı. Pilotlar bu sırada sürekli gelen sesli uyarılara uyarak doğrudan uçağa gaz verdiler. Bu sırada yükseklik 235 metreye düşmüştü.

İKİ UÇAK ARASI MESAFE YETERLİ

Fakat hatalı altimetreyi izleyen auto throttle sistemi gazı tekrar kapattı ve hız düşmesi devam etti. Son kez gaz verdiklerinde ise yükseklik 50 metrenin altına inmişti. Raporda, pilotların gaz pedalını sabit tutmaları gerektiği görüşüne yer veriliyor.

Raporda Amsterdam uçuşu öncesinde Tekirdağ uçağının sol radyo altimetre cihazında 9 uçuşun 2’sinde kaza anında yaşanana benzer sorunlar yaşandığına da dikkat çekildi.

Kaza sonrasında ortaya atılan vortex (önce iniş yapan uçağın hava akımına kapılarak düşme) etkisi iddiası da uzmanlar tarafından incelenerek ihtimal dışı bırakıldı. Raporda göre THY uçağının önündeki uçak “ağır sınıf” olarak nitelendirilen bir Boeing 757’ydi. Bu durumda sivil havacılık kurallarına göre kulenin iki uçak arasında en az 5 mil mesafe bırakması gerekiyordu, ki kule THY ile öndeki uçak arasında 6.5 mil mesafe bıraktı.

9 YOLCU ÖLDÜ, 100 KİŞİ DE YARALANDI

THY’nın TK 1951 sayılı Tekirdağ uçağının, mürettebat dahil 135 yolcusuyla İstanbul-Amsterdam seferini yaparken 25 Şubat günü Schiphol Havaalanı’na inişe geçtiği sırada düşmesiyle, dördü mürettebattan 9 kişi ölmüş, 100’e yakın yolcu da yaralanmıştı.