BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Uçağın düşüş nedeni bu mu?

Bir yolcunun anlattığı, pilotun manevrası, ve kule ile yapılan son görüşmeler senaryolar içinde birini öne çıkarıyor.

Abone ol

THY uçağının düşüş şekline dair farklı iddialar ortaya atıldı. Ancak uçağın teknik arıza nedeniyle düşmüş olabileceği ihtimali yüksek. Yolculardan biri motordan dumarlar çıktığını söylemesi ve pilotun acil iniş isteği bu ihtimali kuvvetlendiriyor.

4 iddia

Bir Hollanda kanalına göre, piste 2 kilometre kala uçağın bir motoru düştü. Buna kuş sürüsü neden oldu.

NOS TV. ise uçağın motorlarının iniş sırasında durmuş olabileceğini belirtti.

Bir diğer iddia da Hollandalı yetkililer tarafından da dile getirildi. Buna göre uçağın düşüş nedeni yakıtının bitmesiydi. Ancak, uçağın kalkış öncesi 9 ton 600 litre benzin aldığı
açıklandı.

Son iddia ise, inişi uçakta eğitim alan pilot Olgay Özgür'ün gerçekleştirilmeye çalıştığı oldu. Eğitimdeki pilot tarlaya doğru gidince, kaptan pilot devreye girdi. Ancak kuyruğu yere çarpan uçak parçalandı.

Teknik arıza mı?

Uçaktan, 4.5 yaşındaki çocuğu ve eşi ile kapıyı tekmeleyip çıkan Orhan Kara anlatıyor: 'Hostes, kemerlerinizi bağlayın' dedi. Kendisi de bir koltuğa oturdu. Sol kanada baktım dumanlar çıkıyordu. Bağırmama imkan kalmadı. Kanat tarlaya vurdu motorun fırladığını gördüm.'

Pilot başarılı bir iniş yaptı

Hollanda'da düşen THY'uçağını yere çakılmadan aşağıya indirmeyi başaran kaptan pilot Hasan Tahsin Arısan'ın ölüm haberini alan öğretmeni emekli yarbay ve Pilotlar Derneği Onursal Başkanı Kaptan Pilot Necmi Ekinci, 1975 yılında öğrencisi olan Arısan'ın bir kahraman olduğunu söyledi.

Kuleden acil iniş isteği teknik arızayı gösteriyor olabilir

Ekinci, Arısan'ın ABD'nin New York kentinde motoru durmuş bir uçağı mucizevi bir şekilde Hudson Nehri'ne indiren kahraman pilottan daha başarılı olduğuna dikkat çekerek, “O nehre inmiştir. Ancak uçağı yere çakılmadan bir tarlaya indirmek çok daha zordur. Yani 100 kat daha başarılıdır. Orada deniz faktörü var, yüzdürürsünüz. Bu başarıyı kitaplar yazacak. Arısan'ın canıyla ödediği başarısı bundan sonra tarihe geçecek” dedi. Ekinci, kaptan pilotun kuleyle yaptığı 'acil iniş'isteğini içeren konuşmalardan ise kazanın teknik arızadan meydana gelebileceği ihtimallerini yükselttiğini belirtti.